När jag får tag i Dani Kouyaté är det bara några timmar sedan han landade hemma i Sverige efter resan till Lagos, Nigeria, där han tagit emot priset för "Bästa film gjord av en afrikan som lever utomlands" i African Movie Academy Awards.

– Jag sover fortfarande, säger han med ett skratt.

Dani Kouyaté verkar dock inte sakna energi när han berättar om glädjen över att ta emot priset, och att filmen "Medan vi lever" dessutom har blivit nominerad i ytterligare sex kategorier: bästa kvinnliga huvudroll, bästa unga, lovande skådespelare, bästa manliga biroll, bästa manus, bästa soundtrack och bästa klippning. Han säger att han är både glad och stolt och ser utmärkelsen som en milstolpe såväl i den egna karriären som för svensk film.

– Det är första gången en svensk film får pris på den här galan, som är Afrikas motsvarighet till Oscarsgalan. Vi har gjort ett bra jobb, har fantastiska skådespelare och ett viktigt tema, säger han.

"Medan vi lever" tar sig an ämnen som identitetsskapande och migration. Handlingen kretsar kring den unge hiphop– artisten Ibbe, spelad av rapparen Adam Kanyama, vars mamma reser till sitt gamla hemland Gambia i hopp om att finna sig själv. Dani Kouyaté, Uppsalabo sedan tio år, ifrågasätter att identitet ses som så starkt förknippad med varifrån man kommer.

– Identiteter rör sig hela tiden. Vi är alla migranter. En Uppsalabo blir migrant i Stockholm. Vi måste hela tiden anpassa oss efter nya system. Jag har två hemstäder – en i Burkina Faso och en i Sverige, säger han.

Med sin film vill han visa att vi behöver öppna oss och ta in nya perspektiv. Dani Kouyaté menar att det är ett universellt problem att människor stänger både sina sinnen och länders gränser. I synnerhet i i– länder finns en tendens att se sig som självtillräcklig, det är lätt att tro att man är jordens centrum. Samma strukturer ser han i filmindustrin.

– Det är svårt i hela världen att slå igenom med icke– kommersiella filmer, som "Medan vi lever". Men det är just de filmerna som behövs, som visar perspektiv som inte kommer fram så ofta, säger Dani Kouyaté.

Härnäst väntar ett helt annat projekt. Dani Kouyaté ligger i startgroparna med en film som bygger på Shakespeares "Stormen", som är tänkt att spelas in på Fårö. "Medan vi lever" går att se via streamingtjänsterna SF Anytime och Viaplay och kommer att visas på SVT nästa år.