Konsumenterna som vill ha svenskodlade jordgubbar ska inte ge upp hoppet, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare på Bärfrämjandet. Att det just nu inte finns bär i den omfattning vi är vana vid, innebär inte att säsongen är slut.

- Det här är inget som kommer att vara hela sommaren. Just nu är det en brist, men vi kommer in i nya sorter och det planteras i omgångar. Vi har också börjat plantera remonterande sorter som kan skördas ända tills frosten kommer.

- Det händer mycket med svensk bärodling just nu, vilket är ganska kul.

Situationen är i stort sett liknande över hela landet. Även i södra Sverige har det på många håll nattetid varit flera minusgrader, med resultat att blomningen försvann. Också det myckna regnandet har slagit sönder jordgubbsskördar på friland. Jordgubbar odlade i växthus, tunnlar eller andra liknande arrangemang, har klarat sig. I fjol var situationen den motsatta — värmebölja före midsommar gav mer jordgubbar än marknaden kunde svälja.

Med en efterfrågan som är större än tillgången är också priserna höga. Även importerade jordgubbar är relativt dyra just nu.

- Oavsett varifrån bären kommer så är det nyttigt att äta mycket bär och frukt. Skillnaden är att lokalt odlade jordgubbar är plockade på morgonen vilket ger dem deras kvalitet och smak, säger Magnus Engstedt.