Ingen kvinna finns hittills i år bland nobelpristagarna. Att det ändras när det nu har blivit dags för det sista priset – ekonomi – är inte så troligt. Tidigare har 77 män och 1 kvinna tilldelats Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, som det formellt heter.

Förra året prisade Kungliga vetenskapsakademin teorier om kontrakt. Oliver Hart, verksam vid Harvarduniversitetet i USA, delade priset med Bengt Holmström vid Massachusetts Institute of Technology (MIT). Deras teorier berör allt från försäkringar till lånekontrakt med banker och anställningsavtal.

Året innan var det Angus Deaton vid universitetet Princeton som fick priset för sin analys om konsumtion och fattigdom.

USA dominerar

Många av de tidigare pristagarna har varit amerikaner. De som har kommit från andra länder har ändå oftast varit verksamma i USA, som i fallet Holmström som är finsk medborgare. Så ser det också ut bland de namn som är favoritlistade inför tillkännagivandet som sker vid lunchtid i dag.

På de stora universiteten pågår rutinmässiga föreberedelser, utifall namnet på just deras forskare skulle läsas upp. Men ibland går man händelserna i förväg. Förra året skickade Stern School of Economics vid New York University ut en pressinbjudan med anledning av att skolans professor Paul Romer fått priset – veckan innan det skulle delas ut.

Och det blev alltså inte Romer, forskare på ekonomisk tillväxt och Världsbankens chefsekonom. Han tillhör dock fortfarande favoriterna.

Svårt att förutspå

Ett sätt att försöka förutspå vem som får priset är att vaska fram de personer som citeras mest i vetenskapliga publikationer, vilket kan ses som ett slags kvitto på att forskningen är viktig.

Det är just vad analysföretaget Clarivate analytics har gjort sedan 2002. Flera av personerna på listorna har också under åren fått priset, däribland de senaste två årens ekonomipristagare. Men inom ekonomi finns ett 50-tal andra namn, så fältet är fortfarande rätt brett.

Ingen på listan är svensk. En finns däremot med i bloggen Ekonomistas omröstning, där Assar Lindbeck hamnar på fjärde plats. Lindbeck forskar om arbetsmarknad och socialförsäkringar. Toppar gör nämnda Paul Romer. Tvåa kommer Daron Acemoglu och trea Thomas Piketty.

"Att gissa rätt pristagare har visat sig svårt och förmodligen kommer den som får flest röster på Ekonomistas inte få priset just i år", konstateras i bloggen.

Strax före kl 12 kommer beskedet.