– Vi vill vårda traditionerna. Med salar från 1200-talet kan man inte göra vad som helst. Men nu får vi två ägare som kommer att vara på plats hela tiden och en mer aktiv drift av restaurangen, säger Daniel Eriksson, en av de två nya delägarna.

Han säger att ambitionen är att sätta lite mer press på Villa Anna, som han ser som den nu ohotade ettan för "fine dining" i Uppsala.

Den stora nyheten blir annars en ölbar där den övre matsalen ligger i dag. En utgång öppnas mot S:t Eriks Gränd vilket gör att det blir en egen verksamhet.

Artikelbild

| Anders Stenström och Daniel Eriksson tar över Domtrappkällaren.

– Det blir en egen meny i baren med fokus på kalla rätter som charktallrikar men även ett par varmrätter. Vi tänker oss husmanskost som långkok. Jag är lite trött på pubmenykonceptet med hamburgare och fish and chips, säger Daniel Eriksson.

Konceptet för den nya baren, som inte kommer att kallas för pub, även om fokus är på öl, är inte helt klart än.

Daniel Eriksson, som tidigare jobbat i dryckesbranschen, kommer att driva Domtrappkällaren tillsammans med Anders Stenström, som tidigare drivit Domtrappkällaren innan det såldes till den nuvarande ägaren Mats Ekizean. Formellt sker övertagandet den 7 augusti och restaurangen kommer att ha öppet utan avbrott. Under augusti kommer den övre matsalen, där gourmetpuben ska öppna, att byggas om.

Mats Ekizean kommer i sin tur att koncentrera sig på Borgen, som han också driver. Men han har även planer på att starta en italiensk restaurang i centrala Uppsala, men vill inte säga mer om det nu.