I dag, onsdag, släpps UNT:s nya uppdaterade app och samtidigt börjar man att ta betalt för innehållet. Enligt Jens Pettersson, onlinechef på Upsala Nya Tidning, är tiden mogen.

Varför då?

– Vi har under de senaste åren vässat vår journalistik i de digitala kanalerna. Vi håller koll på vad som händer i Uppsala län, dygnet runt, 365 dagar om året. Vi ser ett värde i den tjänsten som vi både tror och hoppas att våra läsare är villiga att betala för.

Varför infördes detta inte tidigare?

– Det beror på många saker. Men framför allt har svenskar vant sig vid att betala för sin mediekonsumtion på ett sätt som inte var naturligt för bara fem år sedan.

Jens Pettersson pekar på att många mediehus, från DN och SvD till Mittmedias alla dagstidningar, i dag tar betalt för sin digitala journalistik, men också att man ser det som naturligt att betala för att lyssna på musik och titta på film digitalt.

Hur påverkar det tidningsprenumeranterna?

– Våra befintliga papperstidningsprenumeranter betalar så klart inget extra, de får tillgång till allt digitalt. Det enda de behöver göra är att koppla sitt konto på sajten till sin prenumeration.

Vad säger du om konkurrensen från gratissajter?

– Det är toppen med konkurrens inom journalistiken, och det är bra för läsarna att ha tillgång till flera olika nyhetskällor. Vi ser det som att vi ger en betydligt bredare bild av samhället än man får av gratissajter. Hos oss hittar du allt från avslöjande granskningar och heltäckande sportbevakning till initierade litteraturrecensioner och koll på händelser som inträffar i ditt kvarter. Den bredden finns ingen annanstans.

Får man något mer när man betalar?

– Som betalande läsare får man utöver det digitala nyhetsflödet också tillgång till e-tidningen och det digitala arkivet, som samlar regionens historia som den skildrats i UNT:s spalter sedan över 125 år tillbaka.

Från och med i dag kan man se startsidan för unt.se, och även läsa några få artiklar innan man ombeds betala. Jens Pettersson tror att det kommer att komma många reaktioner.

– Vi förstår att detta inte kommer att vara populärt hos alla, men vi hoppas att alla ska förstå vikten av att det finns bra och bred lokaljournalistik även i framtiden. De digitala annonspengarna är en del av våra intäkter, men vi behöver fler ben att stå på för att överleva långsiktigt.