Hansoft har varit en snabbväxare genom åren. Med sina it-verktyg för planering inom stora projekt för spelutveckling, telekom, försvars- och rymdindustrin har bolaget gått från start up till lönsamhet på tio år. Två år i rad har Hansoft utsetts till årets gasellföretag i Uppsala. Nu har de tre huvudägarna Erik Olofsson, Hans Dahlström och Patric Palm sålt bolaget till amerikanska Perforce som är i samma bransch.

Prislappen är inte offentlig, men enligt Partric Palm var priset som Perforce betalade "det rätta för att göra affär".

– Förutom det ville vi också hitta en bra framtid för Hansoft. Det kommer Perforce att bli. Hansoft har samarbetat med Perforce under flera år och har gemensamma kunder, säger han.

Kommer Hansoft att bli kvar i Uppsala?

– När vi diskuterade affären så sades inget annat. Men det är en fråga för de nya ägarna, säger Patric Palm.

Nu satsar Erik Olofsson, Hans Dahlström och Patric Palm vidare på bolaget Favro med ett 30-tal anställda. Favro kan sägas vara en avknoppning från Hansoft men med en inriktning mot så kallad agil, (lättrörlig), projektledning. Skillnaden är att Favros app är designad för en bredare målgrupp som marknadsföringsteam och ledningsgrupper.

– Tanken är att Favro ska ta fram programvara och sprida agila arbetsmetoder till globala storföretag och vi växer snabbt, säger Patric Palm.

Intresset för techbolag har ökat kraftigt i Uppsala. När Patric Palm var med och startade Hansoft år 2005 fanns i stort sett bara en stark biotechsektor. Då gick alla pengar dit.

–  Det har hänt så himla mycket sedan dess. Nu finns en hel generation nya techbolag i stan och det har skett en positiv attitydförändring hos studenterna. Tidigare var det svårt att attrahera toppstudenter till de nya bolagen, men nu vill alla dit. Drömmen är att jobba i ett nytt Spotify, säger han.

Det har lett till att stans techbolag nu kan attrahera världsledande riskkapitalister som inte har investerat i Uppsala tidigare.

– Det bubblar på ett helt annat sätt i branschen nu, säger Patric Palm.

Han tycker dessutom inte att Uppsala har ett så dåligt rykte när det gäller företagande som rankningar och undersökningar säger.

– Det är viktigt med de mätningar som till exempel Svenskt näringsliv gör. Men jag kan ibland tycka att kritiken om dåliga attityder hos politiker och tjänstemän är lite orättvis. Attityden till företagande har förändrats mycket under de tio år vi drivit Hansoft, i alla fall när det gäller techbolag. Intresset har ökat. Det görs mer och fler förstår att techbolagen är viktiga för Uppsalas utveckling. Jag tycker mycket går åt rätt håll, säger Patric Palm.