Det är ett utvecklings-, licens- och tillverkningsavtal som tecknats med bolaget PurduePharmas kanadensiska gren. Produkten KL-00514, som är under så kallad formuleringsutveckling, ska användas för akut behandling av överdoseringar av opioider. Till exempel olika smärtstillande medel.

– Vi är mycket glada att påbörja ett samarbete med en utvecklingspartner som har så bred erfarenhet och stor kompetens inom området, och även kunskap om marknaden, säger Scott Boyer, vd för Klaria i ett pressmeddelande.

PurduePharmas ersättning till Klaria kommer att ske genom såväl förskott som genom milestones-betalningar (betalning beroende på hur produkten klarar olika testfaser) samt royalty vid försäljning. Avtalet ger också Klaria tillverkningsrättigheter för KL-00514 i hela världen.

Stegvisa, resultatbaserade betalningar under registrerings- och utvecklingsperioden ger totalt cirka 19 miljoner kronor i intäkter.

– Samarbetet med utvecklingen av KL-00514 är ytterligare ett konkret steg för att ta itu med en allvarlig folkhälsokris som Kanada står inför, säger Craig Landau, vd för PurduePharma Canada.

Basen i Klarias verksamhet är deras patenterade drugdelivery-plattform, en tunn film som fästs vid munslemhinnan varefter läkemedlet distribueras ut i blodomloppet. Det aktuella läkemedlet i produkten KL-00514 är Naloxon, ett etablerat motgift mot opioider och opiater.

jonas.kihlander@unt.se