Initiativet är nationellt och evenemanget har i år anordnats i fyra andra städer innan det på onsdagen är dags för Uppsala. I just Uppsala anordnas dagen för tredje året i rad.

– Det vi gör här i Uppsala är att leta upp lokala aktörer inom cleantech- och greentechområdet och skapar en lokal mötesplats där startupföretag kan möta investerare och olika holdingbolag för att knyta kontakter, säger Arvid Nerdal på Connect Sverige, region Uppsala.

Ett hundratal har anmält sig till onsdagens evenemang.

– I Uppsala finns det mycket forskning, mycket tung forskning inom cleantech. Uppsala är jättebra på det. Men många inom branschen vittnar om att det fortfarande är svårt att hitta kommersialiseringsvägar för miljöteknik. Vissa upplever också svårigheter med att få privatinvesterare och investmentbolag att våga satsa på den här typen av investeringar, säger Arvid Nerdal.

Vad beror de svårigheterna på?

– Jag tror rent allmänt att personer som sysslar med tung forskning behöver etablera kopplingar till näringslivet, man behöver få in kommersialiseringskunniga människor i sina forskningsteam. Jag tror också att det lever kvar en del föreställningar hos investerare om att det inte finns någon vinst att göra inom branschen, att man måste välja mellan att rädda världen och tjäna pengar. Men det går väldigt bra att kombinera, säger Arvid Nerdal.

Under dagen får flera Uppsalabolag dela med sig av sina erfarenheter. Dessutom håller investeraren Björn Berg från Päab en föreläsning där han delar med sin av sina erfarenheter.