Den nya vårdcentralen ligger i en byggnad nära tidigare huvudentrén och parkeringen till Gränbystadens galleria.

– Med det nya läget och med utökade öppettiderna vill vi bli mer tillgängliga för pendlare och andra. Öppettiderna är 7–20 varje vardag med drop-in varje förmiddag. På sikt planerar vi även att ha lördagsöppet, säger Maria Cederblad, verksamhetschef.

Vi står vid mottagningsdisken som ansluter till ett rymligt väntrum. Eftersom det är allra första dagen har inte tekniken kommit igång riktigt än. Det plingar i turnummer-apparaten för drop-in när några i personalen testar om numren matas fram som de ska.

Artikelbild

| Äldste patienten Henrik Jarl och Audur Duadottir, medicinsk sekreterare, står i väntrummet och pratar om nya lokalen.

I rummet finns även en display för bokade besök. Där kan man logga in med personnummer, betala med kort och dessutom markera om man vill bli uppringd på mobilen.

– Ett meddelande skickas när det är dags att komma tillbaka. På så sätt kan man ta en liten promenad istället för att behöva sitta i väntrummet om det är kö, säger Maria Cederblad som denna första dag också visar runt vårdstyrelsens ordförande Malena Ranch (MP).

Den nya vårdcentralen, som drivs och finansieras av Region Uppsala, har utöver vanlig sjukvård, även psykolog, kurator, dietist, sjukgymnastik och labb. Distriktssköterskor, barnavårdscentral och mödravård har en egen del av lokalen.

– Det var hela 200 personer som sökte jobb hos oss så vi har kunnat samla ihop mycket kompetens i gruppen. Alla är engagerade, kommer med idéer och vill vara med och förbättra vården, säger Maria Cederblad.

Artikelbild

| Första dagen. Sjuksköterska Kerstin Norén och läkare Thorir Thorisson är två av dem som arbetar på nya vårdcentralen i Gränbystaden.

Tanken är att undvika prestige mellan yrkesgrupperna på den nya vårdcentralen.

– Det finns många områden vi kan samarbeta kring. Exempelvis vet man ju att fysisk aktivitet är viktigt vid till exempel lätt depression, så där kan även fysioterapeuten (sjukgymnasten) hjälpa till, säger Maria Cederblad.

Artikelbild

| Maria Cederblad, verksamhetschef.

Denna första dag är det inte så högt söktryck. En av de 20-talet patienter som kommit under morgontimmarna är Henrik Jarl, som varit patient sedan tidigare.

– Jag beställde färdtjänst till gamla stället och höll på att komma fel. Som tur var skjutsade taxichauffören mig hit istället. Det var synd att man inte fått information om flytten i förväg. Men det här blir nog bra, säger Henrik Jarl och tittar sig omkring i väntrummet.

Artikelbild

| Audur Duadottir, medicinsk sekreterare (tv) och Maria Cederblad, verksamhetschef, provar nya tekniken på vårdcentralen.

Erika Asp, medicinsk sekreterare som denna dag sitter vid mottagningsdisken, är mycket nöjd med den nya lokalen och arbetsplatsen.

– Det här är fantastiskt fint och fräscht. Kul att få arbeta i en så ny vårdcentral, säger hon.