Svensk kongressrapport 2016, som ges ut av Swedish Network of Convention Bureaus, visar att det blir allt mer populärt att förlägga kongresser till Sverige, som avancerar tre placeringar till plats 14 på världsrankingen. Flest antal internationella kongresser förlades till Stockholm (101 stycken). Ny tvåa på listan är Uppsala med 46, trea är Göteborg med 40.

– Det är såklart kul. 2016 var ett fantastiskt internationellt mötesår. Vi kände på oss tidigt att fjolåret var extraordinärt, säger Anna Lindström på Uppsala Convention Bureau, en del av Destination Uppsala.

Det som driver på en positiv utveckling för mötesbranschen är att det finns goda lokala ambassadörer. Och att Uppsala har en gynnsam forskningsmiljö hjälper förstås också till.

– Men även andra offentliga verksamheter har bidragit starkt. Uppsala kommun har varit bra på att få hit både nationella och internationella kongresser. Det är jätteviktigt att många är med och jobbar för att ta makten till vår egen stad, säger Anna Lindström, som tror att det finns fortsatt bra potential för Uppsala att växa som mötesstad.

Finns det inte några begränsningar?

– Nej, jag tror inte att det finns något tak. Det finns perioder som är mer eller mindre intensiva. Men jag ser ingen begränsning vad gäller utrymme: för de större mötena har vi UKK, Fyrishov, IFU och tillkommande arenor. Möjligen kan det vara hotellkapaciteten som begränsar. Mars till juni och september till november är det många parallella möten och evenemang och då kan det vara trångt.

Antalet nationella kongresser som hålls i Uppsala ökar också. Liksom 2015 toppar Uppsala statistiken (Stockholm fokuserar på internationell statistik och har inga nationella siffror) före Göteborg och nya trean Västerås. I fjol hölls 53 nationella kongresser att jämföra med 46 året dessförinnan.

Anna Lindström tycker att det känns speciellt att kunna visa upp en stad som växer och utvecklas i så hög takt som Uppsala.

– Det här är en häftig period att vara Uppsalabo. Jag tror det finns ett stort behov, och intresse, för att visa upp hur vi har jobbat här – och för att skryta, givetvis!