För femte året koras Nordens bästa nya företag av Nordic Startup Awards. Inte mindre än fem Uppsalabolag – KitchenTime, SoftRobot, Moggie, Kontigo Care och Uppsala Innovation Centre – har nominerats till Sverigefinalen som avgörs 4 september under Sthlm Tech Fest.

– Det känns väldigt bra, vi har jobbat stenhårt för att ta fram en bra produkt, och det här är ett fint erkännande, säger Oskar Johnson Hägglund, Brand manager och Frontend-utvecklare på Softrobot, som är nominerade i två kategorier: "Best newcomer" och "Best bootstrapped". Det senare innebär att man är ett företag som vuxit utan att ta in extern finansiering.

SoftRobot har tagit fram en digital, självlärande bokföringsassistent som heter Aiida.

– Vi kallar det för en tjänsterobot. Vi ville hitta ett sätt för dem som jobbar med bokföring att snabba på delar av processen, till exempel inläsningen av en faktura, säger Oskar Johnson Hägglund, som ser fram emot finalen.

– Även om vi inte vinner kommer vi att kunna nätverka och få träffa väldigt många duktiga och drivna entreprenörer. Skulle vi gå vidare till nästa final kan vi även knyta internationella kontakter.

Moggie är nominerat i två kategorier, "Best newcomer" och "Best IoT-startup".

– Det var en överraskning att vi blev nominerade, och i två kategorier också vilket är väldigt roligt, säger utvecklaren Nataliya Stoyanovych, Moggie.

Moggie har tagit fram ett slags aktivitetshalsband för katter som bland annat registrerar deras rörelser och temperatur, vilket man kan hålla koll på via en app för att kunna övervaka och avgöra hälsotillståndet hos sitt husdjur.

Även Kontigo Care, som utvecklar lösningar för beroendevård, är nominerade i två kategorier: "Best social impact" och "Best health/lifestyletech". Företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre har i sin tur chansen att ta hem titeln "Best accelerator program".

Uppmärksammade e-handelskometenKitchenTime är nominerat i den allra tyngsta kategorin, "Startup of the year".

– Det är fantastiskt kul. Det är en stor tävling och det finns många duktiga startups i Sverige och Norden. Och roligt också att det är många Uppsalabolag, säger Joel Falck, vd för KitchenTime och som grundat företaget tillsammans med Anton Malmberg.

KitchenTime har hållit en rasande tillväxttakt.

– Vi behöver utvecklas hela tiden för att klara större volymer, och marknaden förändras också snabbt, säger Joel Falck och menar att företaget just nu har fokus på sin logistik för att säkerställa snabba leveranser till kunderna.

LÄS MER: KitchenTimes nya jätteinvestering