Det innebär att hon tillsammans med fyra medarbetare får tillbringa två veckor i juni på Eric Sahlström Institutet i Tobo i Norduppland. Mat och en stipendiesumma på 40 000 kronor ingår också.

– Det här betyder jättemycket för mig. Nu kan jag helt och fullt koncentrera mig på en konstnärlig process, något som annars är en lyx, säger Disa Krosness.

Hon berättar att planen är att ta med sig en kompositör, en manusförfattare och två dansare. Tillsammans ska de arbeta med och slutföra ett nytt projekt som ska utmynna i ett scenkonstverk med arbetsnamnet "The stories of my life".

– Jag är väldigt intresserad av berättelser. Vi lever i en tid där till exempel poddar med vittnesmål från människors liv blivit viktigt för många, även mig. Att spegla sig i, utvecklas av och för komma till insikt om sådant som dittills kanske varit omedvetet, säger hon.

Disa Krosness ser framför sig att verket ska bli en mix av texter baserade på verkliga personers liv parat med dans och musik. Tanken är också att publiken ska bli delaktig i föreställningen som ska arbetas i egen regi. Därför är det ännu oklart när och var den kan uppföras inför och tillsammans med publik.

För stockholmaren Disa Krosness blir det första gången hon besöker Tobo. Hon utbildade sig vid The Danish National School of Performing Arts 2005–2009 och har därefter arbetat som dansare och koreograf huvudsakligen i Stockholm. Danskonstnärer från hela landet kan söka Region Uppsalas residens som inrättades i fjol. I år sökte 14 personer.