Hur är bredden på finalfältet i år?

– Den är bra. Man kan säga att vi täcker in de flesta genrer från indiepop till trash metal och elektronika.

Du har tidigare sagt att det brukar vara svårt att hitta rap- och hiphopartister?

– Vi hade med sådana akter i deltävlingarna, men ingen tog sig till final i år.

Vad kan du säga om kvaliteten på de tolv finalakterna?

– Den är hög. Man kan säga att det är en jämnare nivå på artisterna än på många år. Vi har också haft en music camp på UKK för finalisterna under en helg tidigare i mars. Det brukar lyfta alla deltagare ytterligare en nivå.

Tävlingen är öppen för personer mellan 13 och 21. Är det inte svårt att jämföra ett barns prestation med en som faktiskt är vuxen?

– Jo, det kan det vara. Men den sju personer starka juryn har tydliga och bra bedömningskriterier så det brukar landa bra. Många av de deltagare som är riktigt unga brukar återkomma och skaffar sig förstås scenvana undan för undan.

Hur brukar det vara med nervositeten bland deltagarna?

– Det kan förstås vara ett problem om man inte är så van att stå på scen. Till dem som är nervösa brukar jag säga att de ska intala sig att de står hemma i vardagsrummet. Och så kan det vara bra att hoppa tre gånger innan man ska in på scenen.

Vad ligger i potten?

– Vinnaren går till riksfinalen i Uddevalla 9–12 maj. Men det finns också studiopris, publikpris och radiopris plus att alla får biobiljetter och t-shirts. Ingen går härifrån lottlös.