Som flera medier har konstaterat har det blivit vanligare med skolbränder. Av fjolårets 667 bränder var dessutom majoriteten, 429 stycken, anlagda. Det är en ökning med 50 procent på två år. Dock är det mycket ovanligt att hela skolor brinner ned, som Gottsundaskolan i måndags. Vanligen begränsar sig den anlagda branden till papperskorgen, toaletten eller soprummet där den började.

Men det händer att skolor brinner ned till grunden. Det har till exempel inträffat i Kungälv och Kiruna de senaste tio åren, och det hände i Uppsala för drygt 30 år sedan. I juni 1986 brann Ärentunaskolan i Storvreta ned och likheterna med Gottsundaskolan är flera. Även Ärentunaskolans högstadium var byggt på 1970-talet, med tre huskroppar i ett plan. Och även där kunde brandröken sprida sig snabbt förbi de skyddande dörrarna.

Brandskyddet är inte bättre än sin svagaste punkt, och det har blivit alltmer uppenbart att vindsutrymmen och ventilationssystem gör stora avlånga byggnader mycket sårbara. Det spelar ingen roll hur bra dörrarna och väggarna är när elden får fritt spelrum där ovanför eller i ventilationstrumman. Det gäller inte bara skolor, radhuslängor har också brunnit ned när branden borde ha kunnat begränsas till ett av husen.

Skolbarnen undervisningen är förstås prio ett för Uppsalapolitikerna, men man har redan börjat fundera på ett starkare brandskydd. Gottsundaskolans fick godkänt vid inspektionen 2016, men det är inte bara stora och dyra investeringar som behövs. I tisdags beslutade kommunen att alla skolor ska utrustas med brandlarm som är direktkopplade till larmcentral och det är förstås inte en dag för tidigt.

Moderaternas förslag om värmekameror på alla Uppsalaskolor bör också övervägas. Skolorna ska inte bli ointagliga fort, men lokalerna och allt arbetsmaterial måste skyddas då det utgör skolbarnens trygghet och framtid. När skolan stängt på kvällen eller helgen är det ingen som har något där att göra. Hur är det på Stadshuset i Uppsala? Går det att knalla in och använda KS-salen som värmestuga om man missat sista bussen hem?