Sent på onsdagskvällen kunde trafiken släppas fram på två av de fyra spåren vid Upplands Väsby, där en kontaktledning föll ned på onsdagseftermiddagen och orsakade ett strömavbrott som slog ut all tågtrafik norr om Stockholm i flera timmar. Även all trafik till och från Arlanda stod stilla. Problemen kommer att fortsätta under torsdagsmorgonen och förmiddagen.

– Eftersom det bara finns halva kapaciteten på spåren så kommer vissa avgångar att ställas in, säger Beisi Sundin vid Trafikverkets pressjour på onsdagskvällen.

SJ:s pressjour bekräftar att det blir inskränkningar i trafiken under torsdagsmorgonen, men först sent på onsdagsnatten väntas det stå klart vilka avgångar som berörs:

Artikelbild

| Järnvägsräls

– Det kommer att bli påverkan i trafiken. Vi råder kunderna att hålla sig informerade via hemsidan sj.se/trafikinfo, säger Morgan Lindström på SJ:s pressjour.

Enligt Trafikverkets senaste prognos, vid 22-tiden på onsdagen, kan tågtrafiken rulla enligt tidtabell tidigast under torsdagseftermiddagen. Felet var mer omfattande än man först fick rapporter om:

– Det är omkring 100 meter kontaktledning som fallit ned och den tar tid att få tillbaka på plats. Sedan har det också lett till fel på strömförsörjningen och så hade vi en brand på banvallen där ledningen föll ned, säger Beisi Sundin.

Exakt hur morgonen blir är för tidigta att säga nu.

- Den allra tidigaste trafiken, mellan 05 och 07, räknar vi med kommer att gå som den ska eftersom det är två spår öppna och mycket lite trafik. Hur det blir exakt, när den tyngre morgontrafiken drar igång är osäkert, säger Beisi Sundin, presskommunikatör hos trafikverket.

Mellan 07 och fram till att felet har åtgärdats är det alltså osäkra förhållanden för tågpendlare.

I en första prognos bedömdes tågtrafiken kunna börja rulla igen vid 19-tiden på kvällen, i begränsad omfattning. Senare ändrades prognosen till "sen kväll". Vid 21.40 var strömmen tillbaka på två av spåren förbi Upplands Väsby och trafiken kunde delvis återupptas.

Vid strömavbrottet blev flera tåg stillastående med passagerare ombord. De tåg som stod vid eller nära perronger evakuerades under sen eftermiddag, men ännu vid 19.30 satt passagerare fast på två tåg, ett mot Gävle och ett mot Arlanda.

– Man arbetar för att nå en lösning där. Räddningstjänsten finns på plats för att kunna bistå passagerarna med bland annat vatten i värmen, sade Beisi Sundin vid Trafikverket.

Ett tåg ute på banan kunde tidigare på kvällen evakueras och passagerarna fick fortsätta med ersättningsbussar. Till ett annat stillastående tåg rekvirerades ett hjälplok som drog tågvagnarna till Uppsala resecentrum. Det sista tåget som stod kvar på banan, tillhörande Arlanda Express, fick på kvällen tillbaka ström och kunde återvända till Stockholm.

På Uppsala resecentrum väntade i rusningstid en stor mängd resenärer för att få besked om hur de skulle komma till sina destinationer. Uppgifter fanns vid 17-tiden om att ersättningsbussar beställts men senare på kvällen stod det klart att inga ersättningsbussar sätts in från Uppsala. Enligt SJ:s pressjour har tågoperatören bara kunnat få fram bussar för att evakuera passagerare från de stillastående tågen på linjen.

På UNT:s facebookgrupp UNT pendlingskollen delade strandsatta resenärer med sig av sina bästa tips och samarbetar för att komma vidare. Vissa valde att dela på en taxi, andra försökte ta sig fram med olika busslinjer via Arlanda, Enköping, Rimbo och andra destinationer.