– Det här betyder egentligen allt när det gäller bandyn i Söderfors. Ska man kunna ha en ordentlig verksamhet och träna och spela matcher regelbundet på Bruksvallen är konstis ett måste, säger Patrik Ekvall, eldsjäl och tränare för klubbens seniorlag.

Förra året uteblev konstisen på grund av att Söderfors Goif inte hade några lag i seriespel, varken seniorlag eller ungdomslag.

Tierps kommun menade då att det inte var försvarbart att lägga miljonbelopp på att spola upp någon konstfryst is.

Artikelbild

| Nu blir det bandy på Bruksvallen igen. Bilden är från en match från en tidigare säsong.

För att det ändå skulle bli is ställde ett antal eldsjälar upp och ordnade med naturis på bandyplanen för att klubben skulle kunna bedriva sin bandyskola.

Nu är läget annorlunda.

Föreningen kommer den här vintern att ha ett seniorlag i division två och minst ett pojklag i seriespel samt flera grupper med yngre barn som går bandyskola och lär sig grunderna i sporten.

– Många av de seniorspelare som förra säsongen valde att gå till Skutskär för att spela har kommit tillbaka och så har vi fått lite nya spelare samt så lyfter vi upp sex egna unga killar från Söderfors i seniortruppen, förklarar Patrik Ekvall.

Artikelbild

| Patrik Ekvall.

Från kommunens sida tycker man det nu är värt att satsa pengar på konstis. I kommunbudgeten för 2019 har det anslagit cirka 1,6 miljoner kronor till konstis och ett nytt kylsystem på Bruksvallen.

Arbetet med kylsystemet har redan inletts.

– Även fast det handlar om konstis så kan vi inte börja spola när som helst. Det krävs vissa vädermässiga förutsättningar först med rätt kyla i luften och så, säger Gunilla Ström, fritidsintendent i Tierps kommun.