– Och jag vill att mina gäster ska vara mätta och belåtna när de lämnar restaurangen, att de inte känner sig lurade, de måste få valuta för pengarna, säger Maud Gerdsling när vi träffas i Restaurang Erik XIV, golfkrogen i Örbyhus slottsmiljö.

Hon tog över restaurangen i påskas och invigningen hölls i samband med Konst på väg. Restaurangen ligger i Örbyhus golfklubbs klubbhus. Hon startade egen firma i slutet av förra året.

– Jag har varit i restaurangbranschen i hela mitt liv, säger hon och när hon berättar vad hon sysslat med tidigare blir listan lång:

Restaurangchef på Stockholm Meeting Selection AB. Personalchef vid Westers Catering & arrangemang, ett av Sveriges största cateringföretag. Intendent vid Riksäpplet Haninge Kommuns Hotell- och restaurangskola. Vid Stockholms Centralstation utbildade hon och hade dagliga möten med personal. Hovmästare på Cirkus Arena & Restaurang AB. Restaurangchef på Torekällbergets Wärdshus. Hon var ansvarig för restaurangdriften och genomföranden vid arrangemang på Täby Galopp. Vid stora arrangemang hade hon upp till 3 000 gäster. Hon har jobbat i storhushåll, med marknadsföring, ekonomi, en rad administrativa uppgifter, jobbat med större evenemang, varit arbetsledare, ja, gud vet allt.

Hon ser uppgiften som krögare för Restaurang Erik XIV som en stor utmaning och att driva den året runt.

– Mitt största intresse i livet är och har alltid varit mat och dryck. När jag var i tolvårsåldern älskade jag att baka massor av kakor, som familj och släktingar fick del av. Jag tyckte det var sååå roligt att baka, säger Maud Gerdsling som attraheras av och lagar gedigen, traditionell husmanskost - med gamla influenser.

Den inriktningen präglar lunchmenyn av på Restaurang Erik XIV. Här finns stekt strömming med potatismos, bruna bönor med fläsk och köttfärslimpa med gräddsås och rårörda lingon, men också stekt sej med örtsås och pocherad fisk med pepparrotssås. À la carte-rätterna är klassiska.

– Jag håller koll på mattrenderna. Själv är jag förtjust i råvaror som torsk och fläskkött, det avspeglar sig säkert i våra menyer. När jag själv går ut på krogen väljer jag gärna något modernt. När jag säger gastronomi innebär det inte bara oxfilé och hälleflundra, det är oftast riktigt vällagad husmanskost tillagad från grunden på gedigna råvaror. Här på Restaurang Erik XIV vill jag att maten ska vara folklig, jag vill inte krångla till den. Råvaran är A och O, gärna närproducerad. Jag tycker det är skoj att bygga bufféer. Gästerna kan komma som de är, i arbetskläder eller kostym, om man så vill.

Golf är ett annat av Mauds intressen. Det var en runda på Örbyhus golfbana som ledde fram till att hon tog över krogen.

– Vi hade sommarhus i Tierp och jag spelade ofta golf här. Jag har alltid tyckt att krogen ligger i en sådan vacker slottsmiljö. Vid ett hål kom jag i kontakt med klubbens ordförande. Jag fick veta att krogen skulle byta restautör "till nästa säsong". Då såg jag min chans - och fick den.

Nu har hon flyttat med sin man Niclas från Stockholm till Strömsberg.

Under vårt samtal undrar jag osökt:

Hur är utvecklingen inom restaurangbranschen?

– Branschens största problem är att hitta kockar. Det är stor brist på kockar. Små kullar utbildas, samtidigt som nya krogar öppnas. Kockyrket lockar inte i dag. Det är stressigt, har dåliga arbetstider, vissa dagar hinner man inte med någon rast och det är dåligt betalt. En kock i dag kan välja och vraka mellan restauranger att jobba på. Jag hade tur som kunde anställa 25-åriga Lotta Klebark som bor här i Örbyhus. Lotta jobbade i ortens ICA-butik. Hon har gått hotell- och restaurangprogrammet och jobbade på en krog i Enköping, då kärleken drev henne till Örbyhus. Ja, väljer man det här yrket måste man tycka att det är kul.

På frågan vad som är hennes starkaste sida som krögare, svarar hon "smaksäker" och att hon sätter smakerna.

Hennes närmaste planer är att Restaurang Erik XIV ska leva året runt och att viss verksamhet kopplas till Örbyhus slott, inte minst dess orangeri.

Hur tänker du hålla restaurangen öppen även på vintern?

– Med trubadurkvällar med filéfrossa, danskvällar med trerätters och julbord med musikquiz. Vi ska även ha nyårssupé med fyra rätter och dansa in det nya året, säger Maud Gerdsling när en sen eftermiddagsgäst anländer.

– Vad önskar du till frukost, undrar Maud till gästen som ska övernatta på golfklubbens hotell.

– Kan man få äggröra, knaperstekt bacon, te, ett glas juice, lite frukt, gärna äpplen? undrar gästen.

– Självklart, svarar Maud och så tar hon genast upp kvällens beställning till middagen.