Mörkret i kombination med höstregn och medföljande hala vägbanor ställer lätt till med problem i trafiken. I Uppsala gör polisen extrakontroller av cyklister under början av hösten, för att informera om vikten av en rätt utrustad cykel.

– Så här års är det lätt att glömma lysen om det är ljust när man cyklar hemifrån, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

Enligt henne är det inte alltid som allmänheten känner till de krav som ställs på exempelvis cykellysen.

– Bland annat finns det lagar för hur många blinkningar i sekunden en lampa ska ha för att bli godkänd.

Lisa Sannervik påpekar dessutom att det är viktigt att ens lysen är monterade på cykeln. Att exempelvis använda en stark pannlampa i stället för ett monterat cykellyse skyddar inte från böter.

– En pannlampa kan lätt blända andra trafikanter, inte minst bilister. Och det får man inte göra.

Flera av de cyklister som tidningen pratar med har ett hum om hur mycket en bot kostar - de flesta gissar på mellan 500 och 1 000 kronor.

– Jag brukade cykla utan lampor förut och har flera vänner som har åkt på böter, säger Noel Fernandez, som parkerar sin cykel på Dragabrunnsgatan.

– Det är många som köper lampor som inte är godkända, till exempel så måste de lysa ett visst antal meter framåt, säger Pernilla Sjöberg.

Om polisen stoppar en cyklist som enbart saknar framljus eller bakljus kan personen få böter på 500 kronor. Om båda lysena saknas blir bötesbeloppet 1 000 kronor.

– Det är verkligen läge att kolla över sin utrustning nu, så att man är beredd på mörkrets ankomst, säger Lisa Sannervik.