Det var en loj Stefan Hanna som intog sin plats när måndagens fullmäktigemöte på UKK i Uppsala startade. Han morsade i förbifarten på gamla politiska vänner, klappade om någon och bad en annan om en prilla snus.

Efter uteslutningen från Centerpartiet i förra veckan så är han politisk vilde. Det innebär att han behåller sin plats i fullmäktige och posten som kommunalråd. I övrigt kan han bedriva vilken politik han vill.

I talarstolen gick han på som vanligt, gav sitt stöd till Uppsala-Alliansen och levererade en sedvanlig snyting till det nya "vänsterstyret".

I korridoren utanför mötessalen får UNT ett par ord med honom.

– Det är premiär som fristående, säger han med ett leende.

Men tycker i samma andetag att hela situationen "känns sjuk".

– Att det här kan hända... Jag fick bara ett mejl om att man ville utesluta mig och hade några dagar på mig att svara. Jag bestred alla skäl. Men det hjälpte inte, säger han.

Strategin för dagen är att försöka anpassa sig.

– Jag kör den här veckan ut sedan ska jag vara ledig och få tid att reflektera. Men jag kommer att fortsätta strida. Det vore oseriöst att inte göra något annat. Uppsalaborna har ju valt mig. Någon heder måste man ha i kroppen.

Hur kommer du att agera som politisk vilde?

– Jag stöder Uppsala-Alliansen i det här läget. Men sedan får jag se. Jag har fått förfrågningar från fyra partier om att gå över till dom.

Hur är relationerna med övriga centerpartister i fullmäktigesalen?

– De flesta kan jag prata med som vanligt. Vissa har jag inte kunnat prata med på länge. Jag har ju haft en intern konflikt och tycker att man använt ojusta metoder mot mig, säger Stefan Hanna.