Gottsunda Mammorna, som spontanbildades i samband med bilbränder i området för ett par månader sedan, hade laddat upp med rejäla matportioner för att utspisa sina gäster vid invigningen.

Vid 18-tiden på kvällen klev Jonas Hagström från fastighetsägaren D. Carnegie & Co in genom dörren.

– Välkomna hit, kul att ni är på plats, sa han och överlämnade en stor blomsterbukett till Sawsan Alhajeh och några av de andra mammorna.

D. Carnegie & Co har ordnat en lokal vid Bandstolsvägen som föreningen får använda utan kostnad. Gottsunda Mammorna jobbar för ett tryggare Gottsunda-Valsätra bland annat genom nattvandringar och Jonas Hagström tycker att deras arbete redan gett effekt.

– Över jul och nyår var det lugnare i området än det brukar vara. Allt tyder på att det var tack vare mammorna.

Föreningen har mycket ambitiösa planer för framtiden. Lokalen ska vara öppen alla dagar i veckan och på programmet finns allt från läxhjälp till tjejkvällar. Men Gottsunda Mammorna vill även satsa på de vuxna i området.

– De senaste veckorna har vi varit runt i skolorna och även träffat barnens föräldrar. Många av föräldrarna är dåligt integrerade i Sverige, även sådana som bott här länge. Vi vill hjälpa dem att lära sig svenska och även ställa upp när de har kontakt med myndigheterna, berättade Dalila Moghrabi.

Gottsundabor, politiker, poliser och inte minst mammorna själva fanns på plats under invigningen. Enligt de mammor i föreningen som UNT talade med har de mötts av mycket positiv resons.

– Alla är glada att vi finns och det viktigaste av allt är att ungdomarna gillar oss, sa Nor Alhajeh. De ser upp till oss, för dem är vi mammor lite heliga.

Vid ett av borden i föreningslokalen satt Shadi Alhajeh som själv bor på Bandstolsvägen och är far till fyra barn. Han berättade att han planerar att stötta Gottsunda Mammorna, till exempel genom att hjälpa till med ungdomsaktiviteterna.

– Att jag engagerar mig hänger samman med bilbränderna i somras. När jag såg dem blev jag väldigt arg och tyckte det var dags att vakna och göra något.

Gottsunda Mammorna får inget ekonomiskt stöd från kommunen utan är beroende av sponsorer.

Hilde Wiberg från socialtjänsten, som var en av besökarna vid invigningen, sa att hon ser föreningen som en viktig samarbetspartner.

– Gottsunda Mammorna är en del av det positiva nätverk som finns här i området. Nyligen har även en grupp för nattvandrare knuten till Gottsundakyrkan kommit igång och den typen av initiativ betyder mycket för tryggheten.