Det var full fart i rutschbanor, på studsmattor och på klätterväggar när Upplands idrottsförbund arrangerade Idrottens dag för första gången. Familjen Hedén från Uppsala passade på.

– Barnen var här i onsdags med skolan och då fick vi reda på att det skulle vara Idrottens dag i dag så vi gick hit. Våra tre barn är i olika åldrar så då passar Turbo Sports lekland bra, säger Patrik och Elin Hedén.

Nora 7 år och Ruben 9 år tycker det är kul på studsmattorna. Parkourbanan och fotbollen är också kul.

Artikelbild

| Nora, Iris och Ruben Hedén hoppar studsmatta. Mamma Elin och pappa Patric Hedén tittar på. Hela familjen gillar att idrotta.

Familjen Hedén brukar sporta, men både Patric och Elin är för tillfället skadade. Idrottens dag tycker de är en bra satsning.

Syftet är att få fler i alla åldrar att hoppa upp ur tv-soffan och börja röra på sig. Men också att locka fler idrottsföreningar att bredda sin verksamhet.

– Det är en nationell satsning som Riksidrottsförbundet gör för att visa hur viktigt det är med fysisk aktivitet för hälsan. Man ska kunna prova på att röra på sig den här dagen, säger Eva Dovebris som är idrottskonsulent vid Upplands idrottsförbund och projektledare för Idrottens dag.

Till vardags kan det vara svårt, i alla fall för den som vill komma i gång via en idrottsförening.

Artikelbild

| Klara, Lily och Ellen Westergren från Österbybruk åkte rutschkana gång på gång. De brukar åka till olika lekland flera gånger om året.

– Verksamheten i idrottsföreningarna går många gånger ut på att hitta de bästa eller att bli bäst. Det har lett till att få över 30 år är med och idrottar. Vi vill att föreningarna ska bredda sin verksamhet så att alla åldrar kan vara med och så att alla oavsett kapacitet känner att de kan delta, säger Eva Dovebris.

Tanken är att informera de föräldrar som kommer till Idrottens dag med sina barn om det så att de på sikt kan trycka på för en förändring. Men också ställa krav på att det ska finnas plats för fysisk aktivitet i bostadsområdet där man bor, idrottshallar och cykelvägar så att det går att röra sig i stället för att ta bil och buss.

Artikelbild

| Anton Blom gillade klätterväggen.

Men några föreningar måste väl ha en bred verksamhet för alla redan i dag?

– Ja, inom längdskidor och orientering finns bredden. Men inom de flesta andra är det inte så. Vi vill se att de startar upp verksamhet i enklare former, exempelvis gåfotboll i en fotbollsklubb. Samtidigt ska naturligtvis satsningarna på eliten finnas kvar, säger Eva Dovebris.

Artikelbild

| Många spelade fotboll inne.

Sanna Westergren med barnen Nora, Iris och Ruben hade åkt ända från Österbybruk för att ha kul på Turbo sport.

– Vi visste inte att det var Idrottens dag så det var en överraskning. Vi brukar åka hit några gånger per år. Vi försöker också vara ute och röra på oss. Själv går jag promenader eller springer i vårt elljusspår, säger Sanna Westergren.

Artikelbild

| Eva Dovebris från Upplands idrottsförbund höll i Idrottens dag

Efter några åk i rutschbanan sprang Nora, Iris och Ruben vidare till studsmattorna. Kul var det hela dagen.