Paketet presenterades av kommunalrådet Erik Pelling i Påvel Snickares gränd i centrala Uppsala, en ökänd plats som på senare år varit scen för en hel del brottslighet.

– Vi har gjort mycket för att göra Uppsala tryggare. Men vi behöver göra mer. Gottsunda ska bort från polisens lista över särskilt utsatta områden, sade Erik Pelling.

Han presenterade ett program med tio punkter som ska öra hela Uppsala kommun tryggare. Programmet innehåller allt från sociala insatser till direkt kamp mot den organiserade brottsligheten.

Artikelbild

En av punkterna handlar om att öka övervakningen.

– Vi är beredda att öka antalet trygghetskameror på platser som är otrygga eller brottsutsatta. Polisen ska avgöra om det är nödvändigt och var de gör bäst nytta. Vi ska också kunna sätta upp kameror vid skolor om det är nödvändigt, säger Erik Pelling.

Antalet ordningsvakter ska kunna öka om polisen anser det nödvändigt. I dag finns de vid Resecentrum, i city och i Gottsunda.

– Det har slagit väl ut. Vakterna skapar trygghet och vi har sett goda resultat på kort tid.

Artikelbild

Hur många fler det kan bli vill inte Erik Pelling uppge.

– I dag kostar det fem miljoner kronor per år. Vi sätter inget tak. Behovet får avgöra, säger han.

Artikelbild

Socialdemokraterna vill också skjuta till mer resurser för att komma åt de kriminella gängen. Det ska ske genom att utöka kommunens inspektioner mot den svarta ekonomin. Det kan handla om livsmedelskontroller, bygglovsinspektioner och ökad alkohol- och tobakstillsyn. Även handel med svarta hyreskontrakt ska bekämpas. Kommunen kommer också att sätta in mer resurser för att beslagta så kallade målvaktsbilar.

Parallellt med hårdare tag ska de sociala insatserna öka, bland annat genom att utöka avhopparverksamheten.

– Vi vill fördubbla kapaciteten för avhopparverksamhet från en social insatsgrupp till två. Ungdomsjouren ska byggas ut. Det ska bara ta 24 timmar innan en ungdom som begår brott får en insats. Vi också ska se till så att det blir fler vuxna på gator och torg, bland annat genom fler trygghetsvärdar i olika stadsdelar.

Hur mycket kommer hela 10-punktspaketet att kosta skattebetalarna?

– Vi skjuter exempelvis till 7,5 miljoner extra till socialtjänsten. Andra delar av paketet får vi lösa inom de verksamheter vi har. Men det här är så viktigt att vi kommer att skjuta till de resurser som behövs, säger Erik Pelling.

För att kolla om Socialdemokraternas 10-punktspaket håller vad det lovar ska regelbundna trygghetsmätningar göras i kommunen.

– Om vi inte klarar att skapa trygghet kan medborgarna ställa oss till svars, säger Erik Pelling.