Sigtunabon Lena Wermlund blev visad fyndplatsen i måndags.

– Det var otäckt och obehagligt, säger Lena Wermlund.

Hon har polisanmält fyndet.

Artikelbild

| Slaktrester hittades i skogen i Steninge.

Det är inte första gången som slaktrester från tamboskap hittas i området.

Sigtunabygden har varit i kontakt med en annan person som varit på plats. Enligt denna person saknar det slaktade djuret öronmärkningar och därför är det omöjligt att säga vilken gård djuret kommer ifrån. Slaktresterna, bland annat huvud, klövar och skinn, kommer från en herefordkalv. Det finns även spår på platsen som tyder på att slaktrester från andra djur dumpats där tidigare.

Hanteringen av slaktrester från nötkreatur är hårt reglerad för att undvika smittspridning av smitta och sjukdomar som mul- och klövsjuka. Att dumpa slaktavfall från boskap rubriceras som miljöbrott. Om inte djuret bedövats före slakt kan det även bli fråga om brott mot djurskyddslagen.

Enligt Pernilla Markström, gruppchef i polisens djurskyddsgrupp, ska man polisanmäla sådana här fynd om de ser ut som djuren har dött onaturligt.

Det brukar rubriceras som miljöbrott, det vill säga att man har dumpat avfall på ett olämpligt sätt. Att det sådana misstankar leder till misstankar om djurplågeri är ovanligt, och ännu svårare är det för polisen att få sådana misstankar att leda till dom.

– Det är svårt att bevisa och binda någon till beviset. Så det leder aldrig till att kunna fälla någon, säger Pernilla Markström.

Läs mer: Får slaktad i hage