Seriespelet gick som en dans. Skulle det gå lika enkelt och bra i slutspelet funderade Tobias Gustafsson, som gör sin första säsong i Storvreta.

– Jag sa till mig själv inför slutspelet: hur ska laget sluta upp när det verkligen gäller? Men alla har verkligen visat att de där vinnarskallarna som man trott funnits sen innan finns. Alla har verkligen visat det, säger Gustafsson efter att ha anlänt till Globen i ett soligt Stockholm dagen före finalen.

Spelarna i det rutinerade finallaget har tagit den senaste veckans uppladdning "med en ro som osar trygghet" enligt Gustafsson. Lagkompisarna vet med säkerhet att de kan lita på den 25-årige backen som under säsongen varit Storvretas genomgående bäste spelare. Ett bevis på det kom i veckan när han utsågs till Årets spelare i superligan. Han är givetvis glad över att ha fått utmärkelsen men har samtidigt lite svårt att förhålla sig till det.

– Häromdagen tittade jag vilka som fått priset tidigare och det kändes sjukt att vara en i den skaran.

Var det någon eller några som stack ut på listen?

– Mika (Kohonen) såklart, men i stort sett alla som vunnit har varit stora profiler i klubb- och landslag. Jag har inte det storhetsvansinnet att jag känner att jag är med där riktigt.

Lagkompisen Albin Sjögren vann poängligan och blev även han nominerad till priset men fick se sig besegrad i omröstningen.

Var han sur?

– Han skickade sms och grattade när det stod klart att jag fått det och jag tror att han gläds med mig. Hade jag gissat på förhand hade jag gissat på honom.

Vad tror du gjorde att du fick det?

– Jag värdesätter det offensiva spelet lika mycket som det defensiva. Jag hatar att släppa in mål lika mycket som jag tycker att det är roligt att hitta på saker offensivt.

Gustafsson har spelat en VM-final och blivit utsedd som Sveriges bäste spelare utan att bli världsmästare. Han har spelat två SM-finaler utan att få vinna men blev utsedd till sitt lags bäste spelare i den ena av guldmatcherna. För backen borde det bli rejält tungt om han förlorade ytterligare en final. Men han kommer inte att kliva ut på planen i Globen och tänka att det här riskerar vara sista chansen till ett SM-guld. Han räknar med att få spela fler finaler i karriären även om det inte skulle gå Storvretas väg den här gången mot Falun.

Ser du er som favoriter?

– Jag tycker det. Vi vann serien och man är inte bättre än sin senaste match och då körde vi över dem.

Trots det tror han liksom många andra att det kommer vara små marginaler som avgör.

– Det har varit jämna matcher i de flesta tidigare finaler och det känns inte som att det kommer att vara något annat nu.