Snöstormen utanför byts snabbt till lugn och fokus i curlinghallen där lag Anna Hasselborg förbereder sig inför kommande VM i Danmark.

I Danderyds ishall strax utanför Stockholm stretchar spelarna inför dagens pass som inleds på förmiddagen och avslutas på eftermiddagen.

– Vi åker på torsdag eftermiddag och ska försöka hinna träna så mycket som möjligt innan dess, säger Johanna Heldin.

Artikelbild

| Nyligen kom Johanna Heldin och Kristian Lindström trea i mixeddubbel-SM. Nu väntar VM med OS-mästarna Lag Anna Hasselborg.

För bara några dagar sedan kom Johanna hem till Uppsala med en bronsmedalj från mixeddubbel-SM som hon spelade tillsammans Kristian Lindström. De förlorade semifinalen mot blivande segrarna Anna Hasselborg/Oskar Eriksson men vann bronsmatchen med 12–5. Firandet blev dock kortvarigt då hon omgående åkte till Stockholm för träning inför VM.

– Vi inledde inte SM så bra utan förlorade de två första matcherna och det blev tajt om slutspelsplatserna. Vi spelade dock allt bättre och tog oss vidare från gruppen. Sedan var det en tuff semifinal som vi tyvärr förlorade men lyckades tagga om till bronsmatchen och kände att vi verkligen ville ta medalj, säger Johanna Heldin.

Förra årets OS i Sydkorea var första gången som curlingens mixeddubbel var med och inför den här säsongen bestämde sig Johanna och Kristian att satsa extra på grenen.

Bland annat har de vunnit en och kommit trea en gång i olika världstourtävlingar och nådde nyligen kvartsfinal i Sochi innan ett ryskt topplag satte stopp.

Artikelbild

| Nyligen kom Johanna Heldin och Kristian Lindström trea i mixeddubbel-SM. Nu väntar VM med OS-mästarna Lag Anna Hasselborg.

– Mixeddubbel blev extra intressant när det kom med till OS och vi vill ge satsningen en chans. Det här är första säsongen vi spelar ihop och vi hade inte så mycket förväntningar utan ville se hur det funkade. Det har känts bra och som vi hittat något att bygga vidare på för att nå världstoppen och sedan förhoppningsvis OS, säger Johanna Heldin.

2010 skulle IK Fyris arrangera yngre junior-SM ville föreningen ha med ett eget lag i tävlingen. Johannas pappa, som spelade curling och var involverad i klubben, tyckte att hon skulle vara med och frågade henne.

Artikelbild

| Lag Anna Hasselborg inleder VM i helgen, med Fyrisspelaren Johanna Heldin i laget.

– Pappa insisterade på att jag skulle spela och vi fick ihop ett lag till turneringen. Då provade jag på curling och tyckte att det jätteroligt och spännande så sedan dess har jag bara fortsatt spela, säger Johanna Heldin.

När hon kvalade in och tävlade i ungdoms-OS i Innsbruck 2012 bestämde hon sig för att hon ville fortsätta tävla på en hög nivå.

– Det var helt fantastiskt och hur stort som helst att tävla i ungdoms-OS Det var den första större tävlingen jag var med i och det var som ett riktigt ett riktigt OS med en OS-by, invigning och flera stora arenor. Vi åkte dit som en svensk trupp med andra idrotter och förhoppningsvis får jag uppleva det igen, säger Johanna Heldin.

Det har varit en intensiv säsong för Johanna Heldin som även tävlar med IK Fyris och föreningens lag Donald Davies & Partners (tillsammans med Tilde Vermelin, Therese Westman, Anette Norberg och coachen Nils-Erik Heldin) som i november vann elitserien och tog brons i SM i början av året.

– Vi har varit nära att vinna någon av titlarna flera gånger tidigare och därför var det extra skönt att äntligen ta hem guldet. Det har varit en intensiv säsong med många resor och tävlingar, framför allt efter jul och nyår. Men det är också roligt att komma till nya länder och spela. Det är speciellt tävlingar i mixeddubbel som även arrangeras i andra nationer än de som är stora i fyrmannacurling, då får man med upptäcka nya ställen och möta nytt motstånd, säger Johanna Heldin.

Dessutom blev hon i början av säsongen en del av lag Anna Hasselborg som är regerande OS-mästare efter seger i Sydkorea förra året. I november var Johanna med som reserv när EM avgjordes och fick oväntat spela i premiären mot Tjeckien när en lagkamrat insjuknade av ett magvirus.

– Att bli tillfrågad om att vara reserv var absolut inget jag hade räknat med eller trodde inför säsongen. Jag blev jätteglad och stolt över att få frågan och att få följa med till EM. Det var hur spännande och lärorik som helst att vara med och det blev såklart extra kul att det gick så bra också, säger Johanna Heldin.

Snart väntar en ny resa och tävling med lag Anna Hasselborg då VM inleds på lördag i Danmark och det blir Johannas andra stora mästerskap.

Efter att lag Anna Hasselborg tagit guld i både OS och EM det senaste året saknas bara ett mästerskapsguld – i VM.

– Det blir mitt första VM så jag är verkligen taggad och det ska bli superspännande. Det är en stor ära för mig att få representera Sverige i VM tillsammans med lag Hasselborg. Jag hoppas fortsätta utvecklas och bli ännu bättre så att jag får tävla i fler stora mästerskap, säger Johanna Heldin.