Efter hemska 0–9 på hemmaplan i onsdags fanns det säkert en och annan som undrade hur Almtunas försvarsspel skulle klara sig i Umeå. Svaret visade sig vara väldigt bra. Efter 57 minuters spel hade Oscar Fröberg endast släppt en puck förbi sig och en trepoängare låg nära till hands. Men ett sent kvitteringsmål till 2–2 tog matchen till förlängning där Almtuna jublade för mål och två poäng. När all dramatik lagt sig stod Uppsalalaget där med endast en pinne och tappad mark i tabellen.

– Det studsar inte riktigt med just nu. Vi är i en sån period där vi får jobba lite hårdare för allting, säger Almtunatränaren Martin Gudmundsson.

Det var Björklövens Jacob Andersson som kvitterade till 2–2 sent i matchen genom ett mäktigt skott i krysset. Då hade Almtuna kämpat och slitit för att hålla hemmalaget i från sig länge – och dessutom varit nära ett 1–3-mål när Viktor Hertzberg stuckit upp och skjutet i stolpen. Men oavgjort kunde Gudmundsson köpa vid full tid. Hemmalaget hade trots allt 31–18 i skott på mål.

– Det kanske inte var orättvist men det är alltid tungt att släppa in en puck i slutet, säger Ais-tränaren.

Almtunas båda mål i matchen hade gjorts av finska nyförvärvet Masi Marjamäki. Marjamäki fortsatte i förlängningen med att vara Almtunas huvudperson. För efter bara 37 sekunder in på sudden death-spelet jublade han som målskytt för tredje gången i matchen. Men domare Pierre Schilken meddelade efter videogranskning att det ej var mål. På de bilder UNT tagit del av är det omöjligt att säga om pucken var inne eller ej.

– Det är inte så mycket att säga om. Domaren var säker på sin sak, säger Gudmundsson.

I stället sköt Jacob Peterson lite senare 3–2 för Björklöven – vilket gav protester från Almtunahåll. Man ville få det till att en Björklövenspelare var i målgården när pucken gick in.

– Men såna typer av mål tycker jag att vi ska fortsätta att fria i svensk hockey. Det ska mycket till för att såna ska dömas bort, anser Gudmundsson.

I samband med Almtunas protester mot målet uppstod bråk mellan lagen och många spelare var iblandade. Nämnde Marjamäki var en av de mest upprörda i tjafset.

Han som alltså jublade för tre mål men fick nöja sig med två. Bra det också.

– Det är viktigt, dels för han själv, att han kommer igång och producerar även om det inte är en renodlad producerande spelare. Han kommer också igång mer och mer var det gäller orkes- och tempomässigt, säger Gudmundsson.

Almtuna tappade nu från femte till sjätte plats vilket innebär att man just nu, med fyra matcher kvar, står utan poäng i ett eventuell kommande slutspel.