Freelway är företaget som kammade hem förstapriset i årets innovationstävling Clean Tech Challenge. Priset fick de för idén till en teknisk lösning som gör det möjligt att samordna interna transporter i kommunen. Syftet är att minska utsläpp och använda personal på ett smartare sätt och företaget får nu möjlighet att genomföra idén här i Uppsala kommun.

– Det är underbart att känna att någon annan än vi själva tror på idén. Det är ett viktigt erkännande, säger Tobias Forngren, idémakare och en av företagets grundare medan han visar vägen uppför trappan och genom en korridor till kontorsrummet.

Med kaffekoppen i ett stadigt grepp berättar han att transporter inom många kommuner i dag inte alls samplaneras. Inte ens inom enskilda enheter som vård och omsorg eller skola. Det är här Freelway kommer in i bilden.

– Vi vill få olika parter att samarbeta. Till exempel skulle brandförsvaret kunna köra böcker åt biblioteket och hemtjänstbilen ta med sig tvätt från en vårdinrättning.

Tobias Forngren säger att vägen har varit lång och att det är en utmaning att jobba med stora organisationer eftersom det kan ta tid. Att Uppsala kommun har hoppat på tåget tycker han känns lovande. Nu inleds ett pilotprojekt. Den tekniska tjänsten för dator och mobil ska byggas och idén ska presenteras för politiker och tjänstemän.

Företagsidén föddes på ett fik i Mariefred. Tobias Forngren och kollegan Jan Friman åt bullar och pratade om närproducerad honung. De spann vidare och satt plötsligt och diskuterade olika lösningar för transporter av livsmedel. Vilka resurser fanns och vilka saknades?

De insåg att privat samkörning av varor ofta planerades genom sociala medier men att det kan bli rätt långa skott. Med en avgränsad tjänst, internt för organisationer eller företag, skulle det kunna bli lättare att få det att fungera.

Hur kommer uppsalaborna att få ta del av uppfinningen?

– Att luften blir renare känns inte direkt på lukten men kunskapen om det kommer de att få. Pensionären kan förutom sin mat få en biblioteksbok med leveransen och personal på olika områden kan få mer tid över till sådant som det i dag fattas resurser till.

Tobias Forngren ser sig som en obotlig problemlösare som blir lycklig av att se idéer förverkligas och av att kunna göra nytta.

Hur vet man att en idé är bra?

– Det är nog en känsla som bygger på erfarenhet. Idéer mår också bra av att få ligga i en byrålåda och mogna. Absolut viktigast är att prata med så många som möjligt och inte hålla idén för sig själv. Man måste ta reda vad andra tror om den.