Även om tillväxten i Knivsta är hög så finns den största faktiska omsättningen fortfarande i Uppsala och Enköping. I Uppsala omsatte butikerna 15,4 miljarder kronor förra året. Ökningen kan delvis bero på att nya butiker öppnades i bland annat Forumgallerian, Boländerna och Gränbystaden.

I Östhammar etablerade Byggmax ett varuhus och i Enköping öppnade bland andra Granngården en av sina största butiker.

– Handelns utveckling var förra året ovanligt jämn över landet. Ökningen var ungefär lika stor i mindre städer som i storstäderna, säger Rickard Johansson, analytiker på Handelns utredningsinstitut (HUI).

Enligt HUI som står bakom siffrorna, så väntas handeln i Uppsala län utvecklas ytterligare de kommande åren. Utbyggnaden i Gränbystaden planeras exempelvis att pågå ända fram till 2020. Och vid Dammparken i Alsike, i Knivsta kommun, har Coop planer på att etablera en stor butik nästa år.

Sett till hela landet så ökade handeln sin omsättning i genomsnitt lika mycket som i Uppsala län, det vill säga med en procent. Den butiksbundna handeln är fortfarande mycket hög (91 %) jämfört med e-handeln som bara står för 9 procent av detaljhandelns omsättning, enligt HUI:s rapport.

– När det gäller stadskärnor och externhandel, så står sig stadskärnorna i landet ganska bra i konkurrensen med e-handeln. När det gäller mer service och upplevelsehandel som biografer och restauranger så har många köpcenter fortfarande en del att jobba med, säger Rickard Johansson.