Mjukt smör och skålar med torrvaror står uppställda på de skinande blanka bänkarna längst in i Saluhallen. Dagens praktiska övning för elever som läser vuxenutbildning till kock går ut på att baka kolakakor till torsdagens invigning av det nya elevköket. Uppsala kommun upphandlade under förra våren platser för en ny kockskola och genom ett samarbete mellan vuxenutbildaren Lernia och Svenssons krogar har ett nytt utbildningskök byggts.

– Vi har valt att inleda det här samarbetet och hyra den här ytan för att kunna ligga centralt. Eleverna får erfarenhet av att arbeta i ett öppet kök och får en bra kontakt med lokala krögare i Uppsala. Vi har som vision att bli Sveriges bästa kockskola, säger Tomas Lindh, uppdragsansvarig på Lernia.

Martin Andersson, koncernkökschef på Svenssons krogar är en drivande del i satsningen, men vad gäller visionen så tonar han ned målen en smula.

Artikelbild

| Centralt läge. Skolköket är beläget längst in i Saluhallens lokaler i centrala Uppsala.

– Målet är att utbilda fler kockar och få fler att upptäcka glädjen med att jobba i kök. Det är så klart bra att ha högt ställda visioner, men vi får nog börja med att bli Uppsalas bästa kockskola.

En av eleverna är Jakob Lundgren från Vallby-Sycklinge utanför Enköping. Han har redan hunnit gå halva utbildningen och tycker att den nya lokalen har många fördelar.

– Skolan har inte haft något ett eget kök innan, så det är verkligen jättekul att vi är igång. Det här kan göra att Saluhallen blir ett matcentrum igen och en plats som verkligen handlar om mat. Lokalen ligger nära restauranger och man får en bra koppling till fina råvaror, sen är det ju kul att vi får synas, säger han.

Svenssons krogar är med ett antal stora restauranger en av de största aktörerna på krogmarknaden i Uppsala. Men att själva vara med och utbilda blivande kockar och kökspersonal handlar enligt Tomas Lindh och Martin Andersson inte bara om att hitta personal till de egna krogarna.

Artikelbild

| Kakor. Vid UNT:s besök bakar eleverna kakor till invigningen av köket.

– Vår ambition är att förse hela Uppsala med utbildade kockar och tanken är att hela staden ska gynnas, säger Tomas Lindh.

Är det här ett sätt för Svensson att hitta personal?

Artikelbild

| Praktiskt arbete. För eleverna blandas dagarna upp med både teori och arbete i köket.

– Jag har funderat på kockskola i många år och att det blir här hos Svenssons är därför ganska självklart. Det är klart att det här tillgodoser oss själva, men idag har vi inte ett jättebehov av personal. Man vill ju bygga för framtiden, men det är Uppsala som det handlar om. Även om vi kommer att anställa en del kommer vi aldrig ha möjlighet att anställa alla som utbildas. Det här blir ju som en förmedling och kontaktyta till andra ställen, säger Martin Andersson.

– Och vi öppnar så klart även för övriga restauranger och verksamheter att delta i samarbetet med utbildningen, fyller Tomas Lindh i.