Företaget, som har sitt kontor i Uppsala Business Park, har erhållit patentgodkännade i USA för sin teknikplattform BeloGal som möjliggör målstyrning av läkemedel.

Nyheten kom i tisdags och det gav avtryck i aktiekursen direkt, som lyfte hela 78 procent under tisdagen. Under onsdagen svalnade investerareuforin något, men under torsdagen tog aktien ny fart – och noterade en uppgång på 39 procent.

– Det här är mycket glädjande, en jätteviktig milstolpe för bolaget, säger Igor Lokot, vd, om patentframgången.

Artikelbild

| Igor Lokot utanför Double Bond Pharmaceuticals lokaler i Uppsala Business Park.

– Just intellectualproperty är de enda tillgångar vi små läkemedelsbolag har. Nu kan vi förhandla med potentiella partners. Det här betyder att vi har valt rätt strategi och taktik och att allt fungerar som det ska.

Bolagets huvudprodukter innehåller formuleringar av tidigare utvecklade läkemedel som distribueras med hjälp av drugdelivery-systemet BeloGal för att få en lokal verkan utan att skada andra friska organ.

Igor Lokot menar att plattformen kommer att vara "disruptive".

– Vi tror att den här plattformen kommer att förändra läkemedelsbranschens behandling av lever- och lungsjukdomar, säger Igor Lokot och räknar upp tuberkulos, kol, hepatit och levercancer.

Genom att BeloGal-systemet transporterar läkemedlet direkt till organet menar Igor Lokot att effektiviteten ökar, men även att toxiciteten minskar, det vill säga att till exempel hjärta eller njurar inte utsätts i onödan av giftiga effekter från läkemedlet.

Double Bond Pharmaceuticals är noterade på Spotlight stock market, som tidigare hette Aktietorget.