På S:t Olofsgatan i Uppsala har Lustgården haft sina lokaler i snart sju år. Men första gången butiken slog upp dörrarna var år 1998 på Sysslomansgatan. Det var Anette Nordstrand som startade butiken tillsammans med en kollega. Själva idén till att öppna en kärleksbutik kom från att hon själv tyckte att det saknades i Uppsala.

– Ville jag och min man åka och köpa erotiska leksaker hamnade man ofta i en butik på någon bakgata i Stockholm, säger Anette Nordstrand.

Hon bestämde sig för att hon ville öppna en kärleksbutik för alla.

Artikelbild

| Anette Nordstrand betonar att butiken inte är en porrbutik, utan en kärleksbutik.

– Det var nervöst innan vi öppnade, vi visste ju inte riktigt vad vi skulle sälja. Vi köpte hem flera saker och stod och packade upp och undrade "hur ska man använda det här?". Men öppningen gick bra och vi har bara fått bra respons från första början.

I början av 1990-talet var det mest unga som kom till butiken. I dag är det mer blandade åldrar.

– En av mina äldsta kunder är över 80 år.

Anette Nordstrand tycker att det i dag finns en mer öppen attityd till sex och sexualitet än vad det gjorde för 20 år sedan.

Artikelbild

| "Det finns många sätt att njuta på tillsammans med sin partner" säger Anette Nordstrand.

– När vi öppnade köpte folk mest glidmedel och enkla, hårda stavar. Nu finns det ju massor av olika former och storlekar att välja mellan. Många är även mer pålästa och vet vad de vill ha.

Finns det fortfarande ett visst tabu att handla i en kärleksbutik?

– Om man kommer in hit för första gången är det en del som tycker att det är lite jobbigt, de kanske inte vill prata så öppet om sitt sexliv.

Allt fler köper sexleksaker via nätet och det är svårt att konkurrera med de stora nätbutikerna. Men trots att fler handlar via datorn har Lustgården många lojala kunder.

– Vi har flera kunder som kommer långväga ifrån. Vissa vill ha hjälp och kommer till butiken för att kunna ställa frågor.

Anette är noga med att dra gränsen att det är en kärleksbutik, inte en porrbutik.

– Jag jobbar med allting runtomkring själva sexet också. Det finns många sätt att njuta på tillsammans och vi säljer saker så man kan ha ett bra samliv med sin partner.

Den 24 november kommer hon och de andra anställda i butiken att fira 20-årsjubileum. Det kommer att vara kalas i butiken med specialpriser och tävlingar för kunderna.

Så hur länge kommer Lustgården att finnas kvar?

– Den kommer att leva kvar länge, även om jag kanske inte står bakom kassan i grått hår och löständer, säger Anette Nordstrand.