Det hela började med att arkeologiforskarna John Ljungkvist och Daniel Löwenborg kom i kontakt med Daniel Westergren, en Uppsalakille som höll på med spelutveckling och spelgrafik. När de senare med hjälp av UU Innovation kom i kontakt med företaget Animech Technologies föddes idén om att de tillsammans skulle omvandla den historiska informationen till 3D-grafik och föra in den i en applikation som sedan med med hjälp av telefonens eller surfplattans GPS-funktion kan visualisera en historisk miljö. De hade sitt första möte i oktober och redan i december fanns en första version av applikationen färdig.

– Tanken är att du ska kunna lyfta upp din surfplatta eller mobiltelefon och då i skärmen se en virtuell forntida miljö. Tittar du vanligt ser du bara en kulle som inte verkar betyda någonting. Men tittar du genom applikationen får du ett fönster till historien och ser ett jättestort hus uppe på kullen och hur landskapet såg ut för 1 500 år sedan, säger John Ljungkvist.

Han har länge hållit i guidade turer i Gamla Uppsala, den historiska miljö som appen riktat in sig på.

Artikelbild

– Jag har alltid viftat med armarna och beskrivit var husen låg och hur stora de var. I applikationen kan du inte bara se huset, du kan mer eller mindre gå in i det och få rumskänslan. Dessutom får du trevlig och historiskt korrekt information om det, säger John Ljungkvist.

Just nu finns en pilotversion av appen färdig, men än så länge saknas finansiering för att göra en fullskalig produkt. Visionen är att den färdiga appen sedan ska kunna förändrats och uppdateras genom att visa samma miljö i olika tidsepoker men också genom att visualisera andra historiska platser runt om i Sverige.

– Jag tror att den slutliga produkten kan bli hur häftig som helst. Där i början spånade vi väldigt mycket och man kan säga att det till slut föddes magi, säger John Ljungkvist.