Under onsdagskvällen pågick middagen efter årets Disting. En tillställning där också flera uppländska företag prisas. Det är nu tredje året i rad som Peter Egardts stipendium för uppländskt entreprenörskap delas ut. Glada mottagare blev Lennart Sör, grundare av Optima Planta, samt Cecilia Persson, professor vid Ångströmslaboratoriet och grundare av Inossia.

– Innovationsmiljön i Uppsala är av yttersta kvalitet. Det viktigaste kvittot på detta är en ständig framväxt av nya innovationer och företag. Där är Lennart Sör och Cecilia Persson exempel som både förtjänar framgång och kan tjäna som inspiration för andra, säger Peter Egardt om de två pristagarna.

I prismotiveringen står det så här om Cecilia Persson:

Artikelbild

”Professor Cecilia Persson har med forskarens nyfikenhet och tålamod utvecklat ett nytt material för behandling av benskörhet. Denna sjukdom har i hög utsträckning drabbat äldre och i synnerhet kvinnor. En framgångsrik kommersialisering av dessa forskningsresultat, via företaget Inossia, innebär att många människor världen över ges chansen till längre, mer hälsosamma och därmed rikare liv.”

I motiveringen om Lennart Sör står det så här:

”Lennart Sör och Optima Planta har genom att kombinera innovativ forskning med kreativt entreprenörskap utvecklat en odlingsteknik som inte bara ligger rätt i tiden, utan också har framtiden för sig. Från frö till färdig växt med minimal förbrukning av resurser och maximalt fokus att minska slöseri bidrar Lennart Sör inte bara till växtkraft i Uppsala utan till ett hållbart samhälle med potential att nå spridning över hela jordklotet.”

Priset Guldhjärtat som varje år tilldelas ett företag med extra stort hjärta gick i år till Unibap.

Bakom Guldhjärtat står Rotaryklubbarna i Uppsala och Knivsta.

Själva prisföremålet är ett tre kilo tungt glashjärta skapat av glasblåsarna på Ulva kvarn. Varje år tar de fram ett nytt Guldhjärta, ett unikt konstföremål – alltid med något inslag av guld.

Inte mindre än 53 personer hade i år skickat in förslag på vinnare.

I motiveringen till priset står att "Unibap är ett företag som vet att samhället behöver begåvade ungdomar. Man kan tro att ungdomar med särskild begåvning har det lätt, men tyvärr är det ofta tvärtom.

Många har det svårt i skolan, lever i utanförskap och en stor del är i kontakt med ungdomspsykiatrin. Ungdomarna behöver stimulans och stöd från annat håll, för intellektuell utmaning och ett socialt sammanhang. Därför finns organisationen Brainpool."

Motiveringen fortsätter: "Unibap visar prov på äkta engagemang i sitt stöd till Brainpool. Juryn ser att engagemanget går djupare än att bara skänka pengar. Man har också delat med sig av sin tid, som föreläsare och mentor. Engagemanget berör hela företaget, från enskild anställd till styrelse."