Logga in
Logga ut

Thomas Sonesson

Uppsalaentreprenören

Thomas Sonesson skriver om entreprenörskap och om livet som företagare, vad som driver honom och om passionen för att starta eget.

Boost Uppsala, Boost Sverige!

Uppsala Det har varit en vecka med full fart när det gäller entreprenörskap. Den händelse som dominerat i sociala medier är naturligtvis UF-mässan i tisdags. Helt fantastiskt event.

Och idag fick Grøt UF som gjorde storslam visa upp sig på scenen under "Vakna Uppsala". Kul och välförtjänt!

En härligt häftig tjej på scenen var 10-åriga Maya Runhagen. Hon blev illa behandlad i skolan och tog upp det med sin lärare och sina föräldrar. Med hjälp av deras stöd gör hon numera föreläsningar om kränkningar, mobbning och utfrysning. Vilken imponerande tjej!

Men förutom Vakna Uppsala var den stora händelsen idag Växtzon Venture Summit på UKK. Nio inkubatorer från fem län hade samlats på UKK för att utbyta erfarenheter, bygga nätverk och kanske lyckas matcha en affärsidé med en investerare. Arrangör var Uppsala Innovation Center, som är en av världens mest framgångsrika inkubatorer med sin uppmärksammade fjärdeplats i världsrankingen. 

Under ledning av Ellinor Persson fick vi uppleva en fartfylld, innovativ och spännande dag. Efter inledningen fick vi lyssna på forskning om entreprenörskap av Magnus Klofsten från Linköpings Universitet. Om man skall ta med något av intresse så är det många bolag som startas, men väldigt få bolag som utvecklas och växer. Kanske en effekt av att Sverige har en bra jordmån att starta bolag, men inte alls lika bra förutsättningar att få bolag att växa i. 

Men forskning är en sak och verkligheten en annan. Av sju pitchande företag var två från Uppsala. Kontigo Care som har en fantastiskt intressant lösning på beroendevården var ett av dem. Grundaren Daniel Benitez affärsidé ligger till grund för produkten Previct och man växer snabbt. Dessutom har man hunnit notera bolaget på First North. På scenen berättar produktchefen Maria Winkvist om affärsmodellen på sina tilldelade två minuter. 

Det andra Uppsalaföretaget på scenen var Save by Solar. Linus Werner, VD och som grundat företaget tillsammans med Hugo Larsson, fick berätta sin tvåminuters pitch inför intresserade investerare och andra entreprenörer. Save by Solar har en väldigt spännande affärsmodell för företag när det gäller att investera i solceller på sina fastigheter. Man hade identifierat att många fastighetsägare tyckte att det var krångligt med drift, installering och skötsel av solceller. Så man har utvecklat en kundvänlig lösning som är enkel, lönsam och säker. 


Därefter var det ytterligare fem pitchar från andra län och här ser vi alla sju företagarna på scenen inför paneldiskussionen. 

Ett annat väldigt intressant inslag var när tre investerare och affärsänglar berättade om vad de tittar på innan en investering. Anette Nordvall, Stockholms Affärsänglar, Elisabeth Thand Ringqvist, NFTVentures och Sanna Westman, Creandum, gav värdefulla tips och råd. Även om de investerade i olika stadier och har lite olika strategi, hade de en sak gemensamt: Det måste finnas en kund som vill betala produkten eller tjänsten, för att man skall vara intresserad att investera.  

Slutligen fick vi lyssna på Lars Bengtsson, tidigare styrelseordförande i Donya Labs/Simplygon som har gjort en helt fantastisk resa och sålt sitt bolag till Microsoft. Summan är hemlig, men man bekräftade att ryktet 800 miljoner inte var en helt galen gissning. 

Vilken boost det är i Uppsala. Staden håller på att explodera i samarbeten, företagande och nytänkande. Samarbeten mellan Universiteten och näringslivet blir allt aktivare och nya spännande arenor skapas hela tiden. Potentialen i Uppsala är grymt stor och vi har nog bara skrapat på ytan. Kan vi dessutom förbättra företagsklimatet, så finns det bara vinnare. Och den största vinnaren är ju kommunen som får många sköna skattekronor i den kommunala kassakistan, när företagen blir fler. I Entreprenörsstaden Uppsala!

 

 

Årets roligaste evenemang!

Uppsala Del ett av rapporten från UF-mässan följs här upp av del två. Efter morgonens föredrag, lunch och några prisutdelningar var det dags för mässan att öppna. 

Mässan som arrangeras av Ung Företagsamhet heter "Entreprenörskap på riktigt" och går av stapeln i mars varje år. Kl 14.00 hade de nästan 200 UF-företagen byggt sina montrar och det var dags att släppa in publiken. Och det var dessutom publikrekord med 4.400 besökare. Kul att entreprenörskap engagerar och man kan väl kalla detta evenamang för "Välfärdsfabriken". 

Det blev en liten rundvandring bland montrarna. Här poserar Markit UF framför sin monter och visar även upp att dom fått pris för "Årets Affärsplan". 

I en annan monter träffar jag killarna bakom Sport-Assistenten UF. Men säljer en färdigpackad medicinväska till idrottsföreningar. Idén var klockren tycker jag som själv varit idrottsledare. Försäljningen hade väl gått sådär, i huvudsak för att man kom igång sent med sin verksamhet. Men många lärdomar hade man fått på vägen. 

Ett företag som till och med lyckades sälja en smart brandsläckare till mig heter Putitout. Först trodde jag det var hårspray, men det var en liten eldsläckare som rymmer 10 liter skum och som enkelt släcker en eld från t ex en stekpanna eller ljusstake. Alltid lätt till hands och enkel att använda. Snygg dessutom. 

Dessa glada företagare har gjort en egen målarbok. En målarbok de kallar normbrytande och som de vill visa att det är helt ok att vara annorlunda. Everydays Stars heter det här innovativa företag som verkligen hittat ett kul sätt att förmedla ett viktigt budskap. 

Ett riktigt skönt gäng är Grøt UF. Det här härliga gänget har jag dessutom förmånen att vara rådgivare till. Mer om dessa blivande entreprenörer kommer i en separat blogg under våren. 

Solea UF heter företaget som lyckas ta fram en smart produkt till hästens hovar. Med deras innovativa verktyg skall man kunna skruva i broddar på hästskon utan att förstöra gängorna. De som har häst kan säkert bli en trogen kund, medan jag kanske inte hamnade i målgruppen. Men idén var verkligen bra. Gillar deras slogan - hjälper dig att gänga rakt!

Denna glada och ambitiösa kille heter Raad Sulaiman och driver företaget "I can help". I montern hittade vi en hel del godsaker och Raad berättade att man kunde hjälpa till med många olika saker. Inget fel på kreativiteten här heller. 

Sist i kavalkaden av UF-företag hittar vi mitt andra gäng som jag är rådgivare till. Ambition UF heter dom och har en riktigt bra produkt på gång. En app för att minska stressen i skolan. En jättesmart lösning som säkert har möjligeter att bli stor på riktigt. 

Efter mässan var det dags för prisutdelning. Det är en hel rad med olika kategorier. Det största priset - Årets UF-företag vanns av Jaw Marketing UF som säljer wettexdukar med reklamtryck. Så här glada blev tjejerna bakom företag när dom fick sitt pris. Nu bär det iväg till SM i Älvsjö i maj där Uppsala läns färger skall försvaras. 

Någon form av rekord i checkar får man väl ändå lov att kalla detta. Grøt UF lyckades samla ihop sju checkar, dvs de lyckades komma topp tre vid åtta tillfällen. 

Fast egentligen var det bara i sju kategorier, eftersom Sofia och Simon vann både första och andra pris i katergorin "Årets säljare". Snacka om storslam!

UF Ambition lyckades kamma hem tre checkar också, så jag måste säga att det var en framgångsrik dag. 

Visst är det jättekul att tävla och ännu roligare att vinna. Men det allra viktigaste är ju lärdomarna man tar med sig från sitt UF-år. I år hade ca 1100 elever fått möjligheten att driva UF-företag. Men det är fortfarande 12 skolor i länet som inte alls har UF och framför allt teknik och natur saknas. Jättekonstigt då många innovationer kommer inom dessa sektorer. Jag får väl avsluta som jag brukar. Det är en gåta att UF inte är obligatoriskt i gymnasiet!

 

Rivstart på UF-mässan

Uppsala Idag var det dags för en av årets stora entreprenörsfester. Ung Företagsamhets mässa på Fyrishov. Nästan 200 UF-företag har putsat och byggt och skyltat och designat inför eftermiddagens utställning. Allt under temat "Entreprenörskap på riktigt"

Överallt byggdes det och nog hörde man en hel del svordomar också. Inte alltid som den monterplats man fått passade helt med den plan man hade. Men det ingår ju i entreprenörskapet att man måste lösa problem och det verkade som de flesta lyckades till sist. 

Parallellt med att UF-eleverna byggde sina montrar fick vi rådgivare, lärare och andra engagerade lyssna på ett föredrag. Per Grankvist som är journalist stod på scenen och plockade en hel del poänger med hur vi svenskar ser på oss själva. En självbild som kanske inte alltid är relevent och en påminnelse om att Sveriges betydelse i världen kanske inte alltid är så stor. 

När det gällde Pers inställning till företagande får man väl ge både ris och ros. Inledningsvis pratade han om att företagare bara hade ett syfte, det var att tjäna pengar. Oavsett hur det påverkar omgivningen, vilket kändes väldigt raljerande och kanske liteilla tajmat. Trots allt lyckades han kompensera det på slutet med att företag måste tjäna pengar för att också kunna bidra till ett bättre och hållbarare samhälle. Nja får väl bli betyget. 

Sen var det avlösning på scenen samtidigt som ddet serverades lunch. Här ser vi hela härliga UF-teamet med regionchefen Sofi Layhani längst till höger. Sen Martina Christensson Lindahl, Anton Hegart, Tina Brahimzadeh och längst till vänster Annika Hermansson . Det är det här gänget som gjort allt detta möjligt och som faktiskt gjort att Uppsala Län har fått utmärkelsen "Bästa UF-län i Sverige". Imponerande arbete och verkligen värt en stor eloge. 

Sen delades pris ut för "Årets affärsplan". Där misslyckades jag med bilden, men stort grattis till Woodland UF som blev vinnare i den klassen. 

Så här glad blev Paul Hodacs, UF-lärare på Skrapan, när han fick priset "Årets UF-lärare". UF-lärarna är ju väldigt viktiga för att kunna inspirera och motivera eleverna. Palle har ju varit med länge och betytt otroligt mycket för UF i Uppsala. Stort och välförtjänt grattis!

Även Årets UF-skola uppmärksammades. Bland 33 skolor i länet lyckades Jensen-gymnasiet knipa förstaplatsen. Jättekul såklart. Av länets 33 skolor var det dock bara 21 som låter sin elever genomför ett UF-år. Hoppas de 12 som inte låter sina elever få den möjligheten inspireras av Jensen och att vi nästa år har alla 33 skolor representerade. Fast det allra bästa vore ju att göra det obligatoriskt...

Det fjärde priset som delades ut under lunchen var "Årets Rådgivare". Stort grattis till Jonathan Tigrar som varit rådgivare till Quick and Tasty UF. Man skall ju faktiskt komma ihåg att utan alla de rådgivare som bjuder på sin tid och erfarenhet, skulle inte UF-modellen skall fungera. Grattis Jonathan till en välförtjänt utmärkelse. 

Så här såg det ut sen när portarna öppnades kl 14.00. Fullt hus i Fyrishov och massor med spända och förväntansfulla UF-entreprenörer på plats. Mer om själva mässan och resterande vinnare i de olika tävlingarna kommer i nästa blogg om några timmar. 

 

 

Framtidens pensionsförsäkring

Uppsala Idag hade vi femte och sista seminarieserien i det vi kallar "15 entreprenörsresor". Vid fem tillfällen har tre olika entreprenörer berättat om sin resa, utmaningar och framgångar i sitt företagande. Åhörare har varit elever från Skrapan, Katte och Fyris. En del av eleverna är redan UF-företagare, men de flesta är elever som har sitt UF-företagande framför sig. Målet är att inspirera ungdomarna att testa på företagande genom Ung Företagsamhet. En viktig start är att få möjligheten att genomföra UF i gymnasiet och förhoppningvis kan det leda till att fler lockas till att bli företagare. För det är ju så, att skapas inga nya företag så lär det varken bli fler arbetstillfällen eller någon pension att fördela i framtiden. 

Precis med de orden öppnade dagens första föreläsare sitt föredrag. Magnus Hasselteg som är VD i Viva Media. En marknadsledande digital byrå med bas i Uppsala. Men Magnus fokus låg inte på dagens business utan om hur det var att starta sitt första företag. När man blir riktigt bränd och lurad för att sen komma tillbaka med nya krafter.

De flesta som är företagare vet att misstag är en vardag och att det aldrig blir som man tänkt sig. Med den här bilden symboliserar Magnus på ett tydligt sätt hur vägen till succé nästan alltid ser ut. I media läser man oftast om när succén redan inträffat eller när kraschen kommit. Det är naturligtvis relevant, men allra största arbetet handlar naturligtvis om allt arbete där emellan. 

Efter Magnus var det Josefin Liljeqvist som berättade om sitt företagande. Josefin som fått stor uppmärksamhet i media, för sitt spännande skoprojekt. Under några år har hon byggt upp ett varumärke med målet att skapa världens första helt spårbara sko. Nu är den här under namnet ”Andrew” och släpps i en begränsad upplaga, nämligen 99 par. Med teknologi, transparens och traditionellt hantverk skapar Josefin framtidens sko på ett hållbart sätt. Här ska köparen kunna följa skons resa hela vägen från kon i hagen till den färdiga produkten med stöd av en unik programvara. Men även Josefins resa har varit allt annat än rak. Därför är det jättekul att höra, att till hösten kan de första paren levereras och en ny fas i resan har börjat. Men utan envishet och passion för sitt projekt, hade naturligtvis Josefin aldrig varit där hon är. Återigen upprepas några av entreprenörens viktigaste egenskaper. 

Dagens sista föreläsare var Relations grundare Magnus Axelid som berättar om hur viktigt det är att männsikor möts. Att det blir alltmer värdefullt att mötas på riktigt, när det mesta skall bli digitalt. För att göra detta ändå mera tydligt, valde Magnus bort Power point-presentationen och satte upp mig som skylthållare.
Att entreprenörskap handlar om mod visar Magnus när han kom på den galna idén att samla en hel stads näringsliv på en Finlandsbåt. Ett projekt som pågick i 10 år och med ca 1000 deltagare per år. Men utöver så utmanande projekt så är verkligen Magnus passion det fysiska mötet och vikten av att vårda och utveckla sina relationer. Bland annat har Magnus beskrivit detta i sin första bok – ”Varför skall man dansa när man redan är ihop”.

Tillsammans med dages tre föreläsare hoppas jag och övriga entreprenörer som bidragit på dessa föreläsningar, att vi inspirerat några fler att att våga testa och ta steget. Så nu hoppas vi att alla närvarande först och främst satsar på sitt UF-företag. Ett annat viktigt steg är att politiker, lärare och rektorer inser att UF skall finnas i alla skolor och alla ämnen. Dit är vägen tyvärr alldeles för lång. Men jag fortsätter tjata om nödvändigheten i detta så får vi se när det blir verklighet. Tills vidare jobbar vi på med att erbjuda lite av vår tid till att inspirera kommande generationer och hoppas kunna ha en fortsättning på detta spännande upplägg även nästa år. 

Våta filten politik

Uppsala Det har inte varit några lätta år för det svenska företagsklimatet. Sen den nya regeringen tillträdde har väldigt mycket energi gått åt till att fundera över vad det ena företagsfientliga förslaget efter det andra kommer att betyda, för de verksamheter man är delaktig i. Listan har blivit väldigt lång. Några exempel:

Det började med försämrade ROT och RUT och sen kom höjningen av arbetsgivaravgifter för unga. Därefter kom förslaget om Strandhälls sjukskatt. Det gick inte lång tid innan man lade fram en stor försämring gällande de så kallade 3:12 reglerna. Ändringar av regler för styrelsearbete kanske gick de flesta förbi utan notering, men påverkar en hel yrkesgrupp. Förslaget och diskussionen om vinsterna i välfärden har dessutom legat som en våt filt över företagande och gör det fortfarande. Som grädde på moset kommer nu ett förslag på en så kallad exit-skatt. Dvs att man låser in företagare i Sverige på ett sånt sätt, att ett arvskifte eller att man vill arbeta utomlands i princip omöjliggörs. Man törs knappt tänka på vad som kommer härnäst...

Som nybliven företagare fick jag slåss för att slippa socialiseringen med löntagarfonderna. Det var på 80-talet och företagsklimatet var uselt. Sen har det varit en tydlig förbättring av företagsklimatet och massor av nya företag har startats och nya jobb har skapats. Denna förbättring har successivt skett oavsett vilken färg det varit på regeringen. Men nu har något hänt. En tydlig kantring mot ett företagsfientligt klimat och Sjöstedts obegripliga inflytande är en realitet. Man pratar om företagare som bovar, att man stjäl och är skattesmitare.

Som företagare vill man ägna dagarna åt att utveckla sitt företag, skapa tillväxt och vara med och förbättra samhället. Istället har mycket av tid och kraft gått åt till att sätta sig in i komplicerade regeländringar som hotat att ändra spelplanen över en natt. Det är dyrbart, frustrerande och tar massor av energi. Frågan kommer upp då och då om det är värt att fortsätta. Så kan vi inte ha det om vi vill fortsätta ha ett fungerande näringsliv och nya företag. För vi behöver långsiktighet och sundhet i de politiska besluten och insikten i företagsklimatets värde i ett fungerande land. Just nu ligger en våt filt över Sveriges företagare. Den måste bort. 

Vad är heligt med dagens LAS

Uppsala Det finns vissa saker som aldrig får diskuteras utan att det blir hysteriska reaktioner. Ett område som det verkar helt omöjligt att förändra och modernisera är LAS. Så fort någon antyder om att LAS borde förändras rasar vissa partier och facket. Men vad är det som säger att det LAS som funnits i årtionden, är den bästa lösningen på dagens arbetsmarknad. Det enda rätta vore väl att se över regelverkat och se om något måste förändras. 

Som småföretagare är LAS nuvarande utseende ofta ett hinder. Inte bara ett. Det finns en hel rad av saker som hindrar utvecklingen och även straffar medarbetare på ett osunt sätt. För egentligen känns inte LAS som ett trygghetssystem på arbetsmarknaden utan mer ett maktverktyg för facket. Det kanske är där problemet ligger.

Jag har varit med om företag som fått avskeda 2/3 av arbetsstyrkan för att de som varit anställda längst, säljarna, inte fungerat. Till sist hade man kommit så långt i turordningen att säljarna fick gå och företaget kunde räddas. Ingen vinnare, men oerhört onödigt.  Jag har varit med om att facket kommit med hejdlösa skadeståndsanspråk mot riktigt små företag, som man sen fått bassning för i rätten. Jag har sett många fall där man inte vågat anställa, för risken att det äventyrar företagets överlevnad om anställningen blir fel. Jag har sett medarbetare som bettet sig vidrigt, men som man aldrig vågat avskeda. Dessutom är LAS ett alldeles för komplicerat regelverk, framför allt för småföretag utan möjlighet att anlita juridisk expertis. Så det bör verkligen förändras och förenklas. 

Det handlar inte om LAS eller inte LAS, det handlar om att allt måste anpassas och utvecklas i takt med omvärlden. Jag tycker verkligen det är dags att se över ett gammalt system som överlevt sig själv. Låt inte maktfullkomlighet vara ett hinder för att komma med nya moderna lösningar. Jag vet att vi småföretagare kommer att fortsätta göra allt för våra medarbetare. Det är tillsammans med dem vi bygger våra företag. Men låt oss också få möjligheter att förändra när det inte fungerar. 

Det handlar om prestation

Uppsala Från tisdagens spännande möte på Distinget var steget inte långt till Relationsdagen med undertemat "Prestation". För hur det än är med vi diskuterar på Distinget och i andra sammanhang, så är det vad man presterar i verkligheten som räknas. 

I nya fräscha IFU arena samlades vi i nätverket Relation för spännande föreläsningar i ämnet.

Alla hälsades välkomna av Stefan Odelberg som var dagens konferensier. Under förmiddagen var Stefans roll att hålla ihop programme,t men han skall även delta under kvällens idrottsgala. Han fick tid att visa att han inte bara var en bra programledare utan också en skicklig magiker. Men det får vi vänta till i kväll för att se mer av.

Första talare var föe detta golfproffset Anders Haglund som talade i ämnet prestationspsykologi. Det är lätt att koppla prestation till idrott, men man kan defintivt dra likheter med de flesta situationer i vardagen. Oavsett om det handlar om att prestera i sin relation, på sin arbetsplats eller i fysisk utövning. Utan prestation händer det oftast ingenting. 

Slutsaten av det två timmar långa föredraget ser vi har. Det finns en röd och en grön sida. På den röda börjar det längst upp med en omständighet som kan leda till en känsla, men utan den gröna sidans tankar får man ingen effekt på känslan. Istället kommer man att fortsätta den röda negativa spiralen och hamna i någon annan form av osund belöning för att få känslan. Ofta överdosering av t ex alkohol, spel, shopping eller t o m träning. Man tror man har ett verktyg men känslan går fort över. Man bara lurar sig själv. Men om man kopplar in tanken och att man tänker, då händer något med känslan. Man får insikt och förståelse. De som inte var där tycker nog detta lät snurrigt, men kolla in Anders Haglund på nätet så hittar du nog en del kloka saker. 

Sen var det dags för en av mina favoriter när det gäller idrott på scenen. Kajsa Bergkvist. En av världens bästa höjdhoppare genom tiderna. Väldigt roligt att höra henne berätta om sin resa. Om att hon alltid älskat att tävla, är besatt av mål och envis som satan. Det där med att det mesta av talangen sitter i huvudet och inte i kroppen. I hennes fall kallade hon sin talang för "Tävlingsskalle". 

Men Kajsas idrottsliv handlade inte bara om framgång. Inför OS i Aten slet hon av hälsenan och hon berättade hur hennes värld föll samman, för att hon sen hittade ny motivation och kom tillbaka bättre än någonsin. Nu har ju Kajsa sin elitkarriär bakom sig. Orsaken var att hon kände sig nöjd. Och det tror jag det flesta känner igen. Om man är nöjd så slutar man prestera. 

Vi tackar för dagens inspiration och ser fram emot Idrottsgalan ikväll på samma arena. 

 

Distinget engagerar

Uppsala Idag var det den stora samarbetsdagen i Uppsala Län. Det var dags för Distinget, det ting med gamla anor som numera samlar många engagerade Uppsalabor under en dag i februari.

Politiker och tjänstemän från Uppsala läns kommuner och landsting, deltagare från näringslivsorganisationer och företagare samt andra engagerade inom Uppsala län hade samlats på Elite Hotel Academia. 

Under första passet fick vi en spännande rundvandring med presentationer från Tierps, Hebys, Knivstas och Östhammars Kommuner. Positiva och engagerade presentationer och något som genomsyrade var hur man skulle bli attraktivare både mot företagen samt gamla och nya innevånare. Man kan säga att snabbhet och mindre byråkrati var en gemensam nämnare.
Uppsala presenterade projekt "Främre Boländerna". Ett jättepännande område och efter presentationen fick vi åhörare ge vår syn på var Uppsala borde hämta sin inspiration. Alternativen vi skulle inspireras av var Solna Business Park, Royal Business Park i London och Barcelona med området kring sitt landmärke Torre Glòries. Barcelona vann överlägset. Vi får väl se vad det kan leda till?

Därefter samlades vi fyra grupper som skulle fungera som styrelser i olika situationer. En av grupperna skulle agera styrelse för att skapa ett hållbart bostadsbyggande, en annan gällande att etablera sitt Italienska företag i länet, en tredje var Metropolitan - utvecklingen av staden och slutligen ett spännande styrelsearbete om möjligheten att starta en friskola. På bilden ser vi en diskussion gällande beslutet att starta eller inte starta friskola. 

Frågorna är ju gigantiska och påverkas naturligtvis av både konjunkturer, investeringsvilja och politiska beslut. Det viktiga är att vi kan diskutera svåra framtidsfrågor gemensamt. Sen behöver vi nödvändigtvis inte ha samma åsikt, men jag är övertygad om att möten som dessa bidrar till att vi kommer fram till bättre lösningar. 

Efter dagens aktivieter var det dags för middag. Under middagen uppmärksammmades några välförtjänta vinnare.

Peter Egardt, vår förre Landshövding, skapade en fond för att uppmärksamma unga entreprenörer i samband med att han lämnade sin post. Ikväll skulle vi få se två fantastiskt duktiga entreprenörer belönas. 

Till vänster Josefine Liljeqvist med sitt företag med samma namn, som skapat världens första helt spårbara sko. Under namnet Andrew kan man köpa hennes första kollektion av en unik sko som bara görs i 99 par och som kostar 28.000:-. Men då köper man inte bara ett par skor utan man är en del av ett helt unikt projekt. 

Den andra vinnaren är Mateja Kovacevic med företaget "Uppsala Loves Hiphop". Ett häftigt "non-profit-företag" med streetdance som passion. Med dansen i fokus men också med olika workshops, aktiviteter och event har man verkligen gjort avtryck i Uppsala. 

Sen var det dags för Rotaryklubbarna i Uppsala och Knivsta att dela ut Guldhjärtat. Det är egentligen två pris. Först delades diplomet "Guldhjärtat 2018" ut till trollkarlen och entreprenören Johan Ståhl, som här tar emot priset tillsammans med Uppsala Magic and Comedys projektledare Anna Wikestedt. Att bjuda på gratis trolleri bland annat på Barnsjukhuset och Gottsunda Centrum fick sin välförtjänta uppmärksamhet. 

Sist i raden av priser var det "Stora Guldhjärtat". Förutom diplomet delades det tre kilo tunga glashjärtat från Ulva Kvarns glasblåseri ut till ICA-handlaren på Kvantum Gottsunda, Magnus Blomgren. Tillsammans med personalen beslutade han att skänka värdet av sina julklappar till Gottsundamammorna och företaget bidrog med lika mycket. Här ser vi Magnus tillsammans med två av Gottsundamammorna Dalila Moghrabi och Abir Elhija. Verkligen en insats som betyder skillnad. 

Slutligen fick vi se kören Afro som gav oss en rejält fartfylld avslutning på en mycket givande dag. För även om våra olika "styrelser" inte var helt beslutsmässiga så är processerna viktiga och att många är delaktiga i Uppsala läns viktiga framtidsfrågor. 

 

 

Tanka inspiration

Uppsala Utbildning, utveckling, kurs, seminarier, föreläsningar och så vidare. Ofta floskler som mer handlar om något man måste göra, än vad man behöver lära sig och som inte alltid ger något. Men idag var det precis som det skall vara. Det var energi, inspiration, tänkvärda saker, självinsikt och som extra bonus ett bra nätverk. 

På scenen stod Mia Törnblom, en välkänd och skicklig föreläsare och dessutom succéförfattare, med en miljon sålda böcker runt om i världen. Många har nog lyssnat på Mia under någon föreläsning, läst hennes böcker eller sett henne på TV. Idag hade vi förmånen i Relationsnätverket att jobba med henne under en utbildningsdag.

Vi var ett 40-tal deltagare som fick ta del av Mias tips och genomföra givande övningar. En alltid aktuell men ack så svår övning är att ändra sig och kunna erkänna att man hade fel. En annan att dra nytta av misstag och se dem som väldigt viktiga för att lära sig av dem. Ett misstag som man lär sig av är ju så värdefullt, medan ett misstag man inte reflekterar över är helt bortkastat. 

Här står Mia tillsammans med Relations Magnus Axelid. Bakom dem kan vi skymta några viktiga delar när man kommunicerar. 7% är vad man säger, 38% är hur man säger det och 55% är kroppsspråk. Något som jag tror de flesta känner igen men inte alltid tänker på. 

Vad var då kontentan av dagens utbildning. Jag gick därifrån med massor av energi, skratt och det känns som jag lärt mig lite mer om mig själv. 

 

Smaklöst påhopp på Kamprad

Uppsala I helgen har en av vår tids största entreprenörer gått ur tiden. Han har kallats världens största småföretagare och är en förebild för väldigt många entreprenörer. Han har naturligtvis betytt enormt mycket som inspiratör och att ingenting är omöjligt. Egenskaper som alla entreprenörer vet är ovärderliga. Han har skapat 150.000 arbetstillfällen och bidragit till att sätta Sverige på världskartan. En helt otrolig entreprenörsresa och något de allra flesta svenskar med all sannolikhet är väldigt stolta över. 

Det är gått om välförtjänta hyllningar från alla håll. Men i några läger har man tyvärr visat både sitt rätta jag och en exempellös taktlöshet. Jag menar Ung Vänsters förbundsordförande Henrik Malmrots och Vänsterpartiets tidigare distriktsordförande Barbro Sörmans extremt smaklösa kommentarer. Någon form av rekord i bottennotering, men kanske också en bekräftelse på vänsterns synsätt på entreprenörskap. Ett påhopp inte bara på Kamprad utan på allt entreprenörskap. 

Det är ingen överrraskning att vänstern ser oss entreprenörer som något katten släpat in och det har man insett är en del av den bild som vänstern målar upp. Man döljer knappast sitt synsätt på företagande och motviljan mot ett gott företagsklimat. Man står för en politik som verkar tro att välfärd kommer från sedelpressar och att jobb skapas genom Arbetsförmedlingen.  

Jag tror de allra flesta inser att nästan all utveckling och välfärd genom tiderna kommit genom entreprenöriell drivkraft. Naturligtvis i samarbete med arbetssamma och duktiga medarbetare. Men utan de entreprenöriella initiativen skulle vi nog fortfarande gå omkring i höftskynke, bo i grottor och jaga kaniner med en knölpåk. 

Spårat ur

Framtiden Uppsalas ledande politiker är överlyckliga över att vi "äntligen" skall bygga spårvägar i Uppsala. Man blir konfunderad när man hör detta. Det har under lång tid diskuterats alla möjliga varianter på spårväg, både på marken och i luften, men tiden har gått och världen förändras. Det gäller att tänka framåt och använda Uppsalabornas skattepengar klokt. 

Man kan undra vilka beslutsfattare som har koll på vad som händer på teknikfronten runt om i världen? Ny teknik och nya sätt att förflytta sig utvecklas hela tiden och det känns som spårvägen defintivt hör till det förflutna.

Självklart måste vi lösa Uppsalas kommunikation - både i staden och till och från. Den allra viktigaste flaskhalsen som måste lösas, är fyra spår till Stockholm (och tåg som faktiskt går). Det känns klokt och är ju på gång, även om det tar för lång tid. Men inom staden kommer vi nog inte att se några behov av spårvägar någonsin. Förvisso tar det tid innan tekniken klarar att användas i större skala. Men det är definitivt något som händer NU och det går snabbt.

Min vision är att Uppsala 2030 har en förarlös variant av 1000-tals Uberbilar som cirkulerar runt om i Uppsala. I någon form av app kallar vi på bilen som dyker upp inom några minuter och kör oss dit vi skall. Medresenärer kan hämtas upp på vägen, precis som Uber. Allt går smidigt och vi debiteras våra kreditkort, färdtjänst etc. Den stora mängden privatbilar är ett minne blott och stadskärnan har gott om utrymme för de fordon som verkligen behöver vara där. Alla bilar går på el såklart och tankas med solenergi.

Kompletterat med detta har vi elbussar som trafikerar de mest frekventa linjerna för större grupper av resenärer.
De privata bilar som fortfarande finns är för längre transporter utanför städerna eller för bilentusiasterna. Bensin och Diesel är ett minne blott och stadskärnan är en livlig upplevelseplats som man besöker utan egen bil.

Naturligtvis är det mycket som kan hända och det är väl ingen som vet exakt vad som komma skall. Men att riktningen framåt skulle vara någon annan är otänkbart. Att planera spårvägar 2018 känns lika ogenomtänkt som att satsa på koppartråd för framtidens telefoni. 

Bloggare: Thomas Sonesson
Född: 1959.
Gör: Byggde Gallerix-kedjan under många år. Nu: arbetar med styrelsearbete och är engagerad i ett antal nya företag. Ideellt: Mentor till unga entreprenörer, engagerad i UF samt ordförande i Uppsala Stadsmission m m.