Strax efter lunchtid på fredagen uppmättes 28,2 grader vid Uppsala universitets mätstation i Uppsala. Siffran är än så länge preliminär men om den håller i sig är det den högsta temperaturen som uppmätts i Uppsala hittills i år.

– Vi har inte fått de slutliga siffrorna från mätstationen i Uppsala än. Vår senaste notering är 27,3 grader i Uppsala i dag, men även det skulle vara säsongens högsta temperatur hittills för Uppsala, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI på fredagskvällen.

Hur kommer det sig att det är så varmt just nu?

– Det är extra varm, hög luft, som letat sig in från kontinenten och legat över oss de senaste dagarna. Under helgen kommer den här luften skjutas lite mer österut vilket gör att det blir lite kyligare. Kulmen på hettan har nåtts, men det kommer vara varmt även i helgen med runt 15-20 grader, säger Charlotta Eriksson.

Det är inte helt ovanligt med temperaturer på över 25 grader i maj, men fredagens höga temperaturer sticker ut.

– En normal eftermiddag i maj brukar vi ligga omkring 15 grader. Men att man får några dygn i maj med högre temperaturer är inte helt ovanligt. Så här varma dagar sticker dock ut, säger Charlotta Eriksson.

Den preliminärt högsta temperaturen i Sverige under fredagen uppmättes i Horn i södra Östergötland där termometern i dag ska ha visat på 28,4 grader. Det är i sådana fall säsongens högsta temperatur i Sverige.

Fredagens rekord slår dock inte Uppsalas majrekord från 1841 då 32,8 grader uppmättes vid universitetets mätstation.