Jens Pettersson, onlinechef på Upsala Nya Tidning, var nöjd med hur dagen utvecklade sig.

– Det har gått jättebra. Tekniskt har allt fungerat och vi har sett en god tillströmning av nya digitala prenumeranter, kanske inte helt oväntat eftersom vi har ett bra erbjudande där man kan betala 1 krona för den första månaden.

Men alla har nog inte märkt förändringen ännu, tror han.

– Den betalmodell som UNT använder låter läsarna ta del av ett antal artiklar fritt. Men tanken är att de som återkommer till oss och vill ta del av vår journalistik regelbundet också ska vara med och finansiera den.

Vilka reaktioner har kommit in?

– Det har kommit många, såklart. Både positiva och negativa. De som är negativa undrar varför de ska betala för det som tidigare varit gratis. Svaret är att UNT har utvecklat sin digitala nyhetstjänst rejält de senaste åren. Ingen bevakar Uppsala län så mycket som vi. Den bredden är värd att betala för, tycker vi. Men det är såklart upp till kunderna, det vill säga läsarna, att avgöra.

Under onsdagen sände Jens Pettersson och Kalle Sandhammar – chefredaktör, vd och ansvarig utgivare – live på Facebook där de berättade om upplägget och svarade på frågor.

– Responsen var omfattande, säger Jens Pettersson.

– Vi fick 60–70 kommentarer och gav svar i realtid. De flesta av frågorna var förväntade, lite om hur det fungerar och varför vi gör det här. Även en del frågor från tidningsprenumeranter som undrade hur det påverkar dem. Svaret är att de inte betalar något extra utan allt det digitala ingår.

Det som behöver göras är emellertid att koppla ihop sitt digitalkonto med sin prenumeration. Mer information om detta finns på unt.se.