Jag ville bara se hur grannen har det, få inredningsinspiration eller fick helt enkelt ett infall att gå in när jag såg skylten utanför. Så låter några av förklaringarna som totalt 31 procent av de tillfrågade svarat på frågan om varför de gått på visning utan att vara intresserad av att köpa bostaden.

Det är Fastighetsbyrån som beställt undersökningen, där drygt tusen personer mellan 20-64 år har svarat på frågor om sina visningsvanor.

Undersökningen visar att svensken är noggrannare i sin inspektion än man kanske kan tro. Hela 37 procent av de tillfrågade uppger att man tittat i garderober eller skåp och 11 procent har frågat mäklaren om störande grannar. 2 procent har provlegat i sängen, och 1 procent har till och med tagit något ätbart från bostaden.

Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån, är inte förvånad.

– Ja, många öppnar luckor och tittar i skrymslen och vrår. Som säljare gäller det att plocka undan sådant som man inte vill visa och städa ordentligt – överallt. Att trycka in allt i garderoben i sista sekund är alltså inte att rekommendera, säger hon i pressmeddelandet.