I takt med att övervikt, fetma, typ 2-diabetes och andra så kallade välfärdssjukdomar breder ut sig har läskdrickandet hamnat i fokus och då inte minst det regelbundna, det dagliga, drickandet. En möjlig åtgärd, hävdar vissa, vore att införa en särskild "läskskatt".

I ett försök att utvärdera effekten av en sådan, i mångas tycke drastisk, åtgärd lät forskare 899 personer registrera sin dagliga konsumtion av läsk, energidrycker, sötade fruktdrycker och flaskvatten en månad före samt två månader efter det att staden Philadelphia i USA införde förändrade skatteregler nyåret 2016/2017. Som jämförelse fick även 878 registrera sina dryckesvanor i tre närbelägna städer där skatten var densamma som tidigare.

Kraftig minskning

Artikelbild

| En vanlig burkläsk innehåller cirka elva sockerbitar – motsvarande 140 kalorier. En liter innehåller cirka 30 sockerbitar.

Det visade sig att invånarna i Philadelphia minskade sin dagliga konsumtion av kolsyrad läsk med 40 procent, en minskning som kom mer eller mindre direkt efter det att skatten infördes. Sannolikheten för att philadelphiaborna drack energidryck varje dag minskade med hela 60 procent, samtidigt som den dagliga konsumtionen av flaskvatten ökade med 58 procent.

Konsumtionen av sötade fruktdrycker, som också omfattades av skattehöjningen, påverkades däremot inte.

Lika mycket socker

"Vi kunde inte avgöra om detta var beroende på att återförsäljarna inte höjde priset på fruktdrycker eller om konsumenterna valde att betala ett högre pris för dessa drycker. De kanske anses vara hälsosammare än läsk, trots att de innehåller lika mycket tillsatt socker", säger en av forskarna, Amy Auchincloss, i ett pressmeddelande.

Den aktuella studien publiceras i American Journal of Preventive Medicine.