40-åringen reste från Karlstad till Stockholm en dag i januari. På Stockholms centralstation blev polisens civila narkotikaspanare intresserade av mannen, som rörde sig planlöst på området. När han stoppades bar han på en väska med ett emblem för en uppländsk idrottsförening. I väskan låg drygt två kilo amfetamin, inslaget i flera lager plastpåsar.

Uppsalabon åtalades och förklarade vid rättegången att han fått i uppdrag av en okänd person att transportera väskan till Uppsala. I gengäld skulle mannen bli kvitt en skuld på cirka 25 000 kronor. Han förstod att väskan innehöll narkotika men hävdade att han trodde det var ett kilo cannabis och att han inte haft något att göra med förpackandet.

LÄS MER: Hade över två kilo amfetamin i väskan

Domstolen konstaterar att mannens DNA hittats på två av påsarna som innehöll narkotikan. Enligt domstolen ger det "ett entydigt stöd för att han hanterat narkotikan genom att förpacka den". Det är därför uppenbart att insett vilken sort och mängd narkotika som hanterats, enligt rätten. Slutsatsen blir att mannen döms för grovt narkotikabrott till fyra års fängelse.

Domstolen är inte enig. Rättens ordförande anser att straffvärdet är tre års fängelse, eftersom det rört sig om en kortvarig befattning med narkotikan och mannen bara tycks ha följt de anvisningar han fått.

På påsarna som narkotikan förpackats i hittades också DNA från ytterligare en Uppsalabo, som nu sitter häktad, misstänkt för grovt narkotikabrott. Han har i polisförhör nekat till misstankarna. Mannens roll utreds fortfarande och eventuellt åtal mot honom väcks senare.